Śląsk

Zawijańce maślano-jabłkowo-cynamonowe

Zawijańce maślano-jabłkowo-cynamonowe

Składniki:

 

  • ciasto francuskie,
  • jajo,
  • cynamon,
  • 4 kostki czekolady,
  • jabłka uduszone na masełku

 

Przygotowanie:

 

Rozwijamy ciasto, na jednym końcu układamy czekoladę. Całość  posypujemy cukrem, cynamonem i rozsmarowujemy jabłka. Następnie luźno zwijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kroimy nożem na 1 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie przejmujmy się, że "zwijańce" się troszkę spłaszczyły - możemy je delikatnie uformować  palcami na koniec). Układamy malutki kawałek masełka na każdym "zawijańcu" i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć