W domu z dzieckiem » Przepisy » Beza Pavlova z sezonowymi owocami
Sałatki (46) | |
Boże Narodzenie (55) | Halloween (1) |
Śniadania (29) | Wielkanoc (51) |
Drugie dania (162) | Ciasta i desery (335) |
Kanapki, przekąski (145) | |
Przepisy czytelników (426) | Zupy (34) |
Beza Pavlova z sezonowymi owocami
Składniki na bezę:
- białka jajek - 4-5
- cukier - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
Składniki na krem:
- śmietana 30% np. OSM Piątnica - 330 ml
- śmietana 42% np. OSM Piątnica - 200 ml
- serek mascarpone np. OSM Piątnica - 250 g
- cukier puder - 1 łyżka
Dekoracja:
- owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango
Wykonanie:
- Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
- Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.
Smacznego!
Przepis poleca OSM Piątnica
KOMENTARZE:

Zobacz » Przepisy
Jak posługiwać się nożem? - poradnik
Umiejętność sprawnego posługiwania się nożem pozwala kucharzowi pracować szybciej i skuteczniej. Precyzyjne, równe cięcia to jedna z tajemnic wspaniałego, pięknie podanego jedzenia. więcej »
Smoothie z malinami, borówkami i otrębami
Smoothie to idealny sposób na orzeźwienie w gorące, letnie dni. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i proste w wykonaniu. W wersji z malinami i borówkami dostarczy nam także sporej dawki witamin i minerałów. więcej »
Jagodowe smoothie
Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystaj jagody oraz jeżyny i przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują. więcej »
Brokułowy Quiche
Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj brokułowy quiche. Zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach. #Jedzjakmistrz więcej »
Łosoś pieczony z ziemniakami
W letnie dni postaw na coś co doda dzieciom energii do całodniowych przygód! #Jedzjakmistrz! więcej »
Racuszki
Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą
Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli
Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »