Śląsk

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy

Składniki:

 

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 500 g naturalnego jogurtu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 10 g żelatyny w proszku,
  • 2 łyżki syropu z czarnych jagód,
  • wiórki kokosowe do posypania,
  • olej i cukier puder do formy,
  • 2 garście świeżych czarnych jagód

 

Przygotowanie:

 

Szklaną miskę średniej wielkości wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Śmietanę ubij na sztywno, jogurt rozmieszaj z cukrem pudrem i małymi porcjami dodawaj bitą śmietanę. Żelatynę zalej 50ml zimnej wody i, mieszając, doprowadź do wrzenia, ale nie dopuść do zagotowania. Do masy jogurtowej wlej ciepłą żelatynę i wymieszaj. ¼ masy odłóż, do reszty dodaj syrop jagodowy oraz umyte i osuszone czarne jagody i ponownie wymieszaj. Do misy włóż najpierw masę z sokiem, a potem białą. Wstaw do lodówki do stężenia. Zastygnięty deser wyłóż na talerz i posyp wiórkami kokosowymi.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć