Rzeszów

Torcik malinowy

Torcik malinowy

Składniki:

 

1. Na biszkopt:

  • 4-5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

2. Na krem:

  • 1/2 l kremówki,
  • 60 dag naturalnego serka homogenizowanego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 4 łyżeczki żelatyny instant,
  • olejek śmietankowy,

 

3. Ponadto:

  • 5 dag płatków migdałowych,
  • 30 dag malin,
  • kolorowa i czekoladowa posypka

 

 

Przygotowanie:

 

1. Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem, dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Przekroić na trzy części.

 

2. Krem: Czekolady rozpuścić i ostudzić. Serek wymieszać z płynną czekoladą oraz kilkoma kroplami olejku śmietanowego. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem i na końcu dodać żelatynę. Połączyć z masą serową i wymieszać.

 

3. Na krążku biszkoptu ułożyć maliny i rozsmarować krem. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć maliny i ponownie posmarować kremem. Na koniec przykryć krążkiem biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Boki udekorować migdałami. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać kolorową posypką.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć