Kraków

Ciastecka korzenne

Ciastecka korzenne

Składniki:

 

  • 3 szkl. mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Zimną margarynę posiekać nożem. Do mąki wsypać cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić ciasto. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min w temp. 175 stopni. Ostudzić. Można polać polewą i dowolnie udekorować, bądź jedne posmarować powidłami czy kremem czekoladowym i skleić drugim ciastkiem o tym samym kształcie.

 

Dzięki przyprawie do piernika mają wyjątkowy smak. Doskonale pasują na Święta jak i na karnawał.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć