Łódź

Słodkie dary lasu

Słodkie dary lasu

Ciasto:

 

  • 3 szkl. mąki,
  • kost. margaryny,
  • szkl. śmietany 18%,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki maku

   

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek, ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175 stopni.

 

   

2. Krem:

 

  • 1 l mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 duże budynie waniliowe,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kostka masła,
  • 1/2 kost. margaryny

    

W szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.

 

Komentarze

Najlepsze są następnego dnia gdy trochę zwilgotnieją. Ja dodatkowo smaruję środek dżemem. Polecam.

dodany: 2013-10-10 19:26:47, przez: dana

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć