Warszawa

Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe

Składniki:

  • 10 dkg margaryny Kasia
  • 8 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 dkg zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół słoika dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)
  • 330 ml śmietanki do ubijania
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 dużych bananów
  • dowolna galeretka
  • sok z cytryny do skropienia bananów
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Ciasto wylać do formy i piec ok 35 minut na 180C. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić z cytryny. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki). Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wystudzić. Śmietankę ubić, dodać kakao a na koniec żelatynę. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią na puszystą masę i nadal ubijając dodawać po łyżce ubitej śmietanki. Masę szybko przełożyć na ciasto. Na masę kładziemy kolejną warstwę pokrojonych w plasterki bananów i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki do schłodzenia, wierzch zalać galaretką i znowu schłodzić. Smacznego:)


Przepis nadesłała Pani:
Monika Piekarska
 

 

Komentarze

nie wyszła robilo sie z niej masło

dodany: 2012-01-21 13:47:48, przez: józefa

ten przepis nie wychodzi nie róbcie

dodany: 2012-01-21 13:46:51, przez: józefa

Witam. mam jedno pytanie. a ta śmietanka to ma być w kartonie 30%?

dodany: 2011-12-11 15:18:38, przez: Młoda

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć