Warszawa

Deser „Pasiasty”

Deser „Pasiasty”

Składniki:

  • 250g truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 250g serka waniliowego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki żelatyny
  • do dekoracji:
  • bita śmietana,
  • posypka, biszkopty, owoce – według uznania


Sposób przygotowania:

  1. Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody.
  2. Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody.
  4. Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać.
  5. Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników.
  6. Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając na chwilę do ciepłej wody).
  7. Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser również wygląda efektownie po pokrojeniu w kostkę.
  8. Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką – według uznania.

 

Smacznego!
 

 

Komentarze

Na ile porcji starcza ten przepis

dodany: 2013-11-09 13:08:25, przez: Danuta

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć