Śląsk

Tort truskawkowo-kakaowy

Tort truskawkowo-kakaowy

Składniki:

 

4 jajka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny Palma, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, zapach rumowy.

 

Sposób przyrządzania:

 

1/2 szklanki wody, 2 szkl.cukru, kostka Palmy, 5 łyżek kakao zagotować.

Po ostudzeniu masy odlać z niej 1/2 szklanki (będzie to polewa do upieczonego ciasta) następnie do zupełnie zimnej masy wsypać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku, wbić 4 żółtka, wlać kilka kropli zapachu rumowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec 45 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 częsci i przełożyć bitą śmietaną z truskawkami.

 

Przepis na bitą śmietanę:0,25l śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru, sok z1/2 cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone truskawki. Przełożyć każdą warstwę ciasta. Na koniec posmarować wierzch i boki polewą. Przyozdobić bitą śmietaną i truskawkami.

 

Autorka przepisu: Iwona Adamasz

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć