Warszawa

Szaszłyki prawdziwych piratów

Szaszłyki prawdziwych piratów

Składniki:

 

 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • Posiekana natka pietruszki
  • 200 g bułki tartej
  • Bulionetka bulion wołowy KNORR
  • 3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona
  • Patyczki do szaszłyków
  • Ogórek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:


1. W 100 ml wody ugotuj bulionetkę KNORR i wystudź. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw. Formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.

 

 

2. Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu.

 

 

3. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.

 

 

4. Podawaj np. z Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Napoli. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.
 

 

Zapraszamy na stronę Knorr - mój sposób na zdrową dietę dziecka.

 

Knorr

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć