Warszawa

Pomarańczowe krążki, czyli ciasteczka pachnące pomarańczą

Pomarańczowe krążki, czyli ciasteczka pachnące pomarańczą

Przygotuj:

 

  • kostkę masła,
  • dwa kubki mąki,
  • kubek cukru pudru,
  • cztery żółtka,
  • szczyptę soli,
  • garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej,
  • dwie łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • oraz stolnicę, nóż, łyżeczkę, sitko do przesiewania mąki, kubek, blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, folię aluminiową, folię spożywczą.

 

 

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
  2. Dodaj cukier, żółtka, startą skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek. Kubkiem wykrój krążki. Każdy z nich ozdób kostkami skórki pomarańczowej.
  4. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około10-15 minut.

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa" wydawnictwa Jedność!

 

Komentarze

moje dziecko zjadło aż słoiczek

dodany: 2012-08-16 20:22:20, przez: lisa mielno

Julia Krzos - ty też musisz być obrzydliwa.

dodany: 2011-11-06 11:11:43, przez: Zenek

one muszą być obrzydliwe ze skórką pomarańczy.

dodany: 2011-02-18 11:18:56, przez: Julia Krzos

Jestem smutna bo nikt mi nie pozwala piec

dodany: 2010-09-01 16:24:20, przez: julia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć