Warszawa

Kolorowe motyle, czyli ciasteczka z czekoladowymi pastylkami

Kolorowe motyle, czyli ciasteczka z czekoladowymi pastylkami

Przygotuj:

 

  • kostkę masła,
  • dwa kubki mąki,
  • kubek cukru pudru,
  • cztery żółtka,
  • szczyptę soli,
  • garść czekoladowych pastylek w kolorowych skorupkach,
  • kilka kostek stopionej białej czekolady
  • oraz stolnicę, nóż, łyżeczkę, sitko do przesiewania mąki, kubek, blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, foremkę w kształcie motyla, folię aluminiową, folię spożywczą.

 

 

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
  2. Dodaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, uformuj z niego placek. Foremką wykrój motyle.
  4. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około 10-15 minut. Kiedy motyle się upieką i przestygną, ozdób je kolorowymi pastylkami, przyklejając je do skrzydeł za pomocą czekolady.
     

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa" wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć