Warszawa

Cytryniaki, czyli cytrynowe ciasteczka

Cytryniaki, czyli cytrynowe ciasteczka

Przygotuj:

 

  • kostkę masła,
  • dwa kubki mąki,
  • kubek cukru pudru,
  • cztery żółtka,
  • szczyptę soli,
  • dwie łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • oraz stolnicę, nóż, łyżeczkę, sitko do przesiewania mąki, kubek, foremkę do babeczek, blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, folię aluminiową, folię spożywczą.

 

 

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
  2. Dodaj cukier, żółtka, startą skórkę cytryny, sok oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek. Foremką wykrój ciasteczka.
  4. Cytryniaki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około10-15 minut.

 

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa" wydawnictwa Jedność!

 

Komentarze

posiekaj mąkę stolnicą xD Dobra rada na kruche i cytrynowe ciasto Xdd brak składników naturalnych...;] u mnie w sklepie nie ma takich rzeczy ;] niestety czasy poniemiecki wrocily do mego miastaa xD Łach ;] A tak wracając do ciasta to pyszne jest ;] A tamto powyżej to nasz odpał ;] jak zawsze zresztą xD

dodany: 2010-11-30 17:07:22, przez: mrwb

czy one są kwaśne??

dodany: 2010-11-20 23:36:45, przez: Gośka

strasznie lubie cytryniaki

dodany: 2010-11-20 19:23:14, przez: Kamila

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć