Warszawa

Smakołyk czwarty, czyli babeczki z wiśniowym budyniem

Smakołyk czwarty, czyli babeczki z wiśniowym budyniem

Przygotuj:

 

  • kubek mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • pół kubka cukru pudru,
  • łyżkę śmietany,
  • dwa żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • garść drylowanych wiśni,
  • opakowanie wiśniowego budyniu,
  • kilka listków melisy,
  • tłuszcz do wysmarowania foremek,
  • kaszę mannę
  • oraz stolnicę, mikser, kubek, sitko do przesiewania mąki, nóż, foremki do babeczek, folię aluminiową, folię spożywczą, wałek do ciasta.

 

 

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Posmaruj foremki tłuszczem i wysyp je kaszą maną. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na cienki placek. Kubkiem wykrój kółka z rozwałkowanego ciasta. Wylep nimi foremki. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC na około 15 minut.
  3. Przygotuj wiśniowy budyń według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
  4. Gdy babeczki się upieką, odstaw je na kilka minut, aby trochę przestygły, a następnie wyjmij z foremek. Wypełnij je letnim budyniem i ozdób wisienkami oraz listkami melisy.
     

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć