Warszawa

Truskawkowy drożdżowiec, czyli nocne ciasto z truskawkami

Truskawkowy drożdżowiec, czyli nocne ciasto z truskawkami

Przygotuj:

 

  • dwa czubate kubki mąki,
  • pół kostki stopionego masła lub oliwy,
  • kubek mleka,
  • trzy jajka,
  • pół kostki drożdży (5 dag),
  • kubek cukru,
  • szczyptę soli,
  • dwie garści truskawek,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułkę tartą
  • oraz miskę, drewnianą łyżkę, kubek, sitko do przesiewania mąki, drylownicę, durszlak, drewnianą łyżkę, lnianą ściereczkę, blaszkę do pieczenia

 

 

  1. Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą. Wieczorem wsyp do miski pokruszone drożdże, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej mleko i olej. Delikatnie wymieszaj zawartość miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Truskawki opłucz dokładnie i oderwij szypułki.
  2. Rano wsyp do miski przesianą mąkę i starannie wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki.
  3. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozłóż na cieście truskawki i wstaw je do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC.

 

           

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć