Warszawa

Poziomkowe ciasto, czyli maślankowiec z małymi kuzynkami truskawek

Poziomkowe ciasto, czyli maślankowiec z małymi kuzynkami truskawek

Przygotuj:

 

  • dwa kubki mąki,
  • kubek cukru pudru,
  • pół kubka oliwy,
  • sześć jajek,
  • czubatą łyżkę naturalnej maślanki,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • dwie garście poziomek
  • oraz mikser, kubek, łyżeczkę, garnek, łyżkę, okrągłą blaszkę do pieczenia, sitko do przesiewania mąki, nóż, filiżankę, folię aluminiową

 

 

  1. Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą. Białka powinny spłynąć do misy miksera, a żółtka powędrować do filiżanki.
  2. Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszaj całą zawartość misy i przełóż ją na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
  3. Rozsyp na cieście poziomki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 40 minut.
  4. Upieczone ciasto pokrój na kostki.
     

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć