W domu z dzieckiem » Przepisy » Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

Przepis na około 1 litra

 

Estragon jest ziołem o wyraźnym anyżowym aromacie z nutą pieprzu i sosny, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn. Trzeba pamiętać, że estragon jest mocnym ziołem i łatwo może zdominować smak tego deseru, jeśli użyjemy go zbyt dużo. To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanki wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

 

Przygotowanie:

  1. Do małego rondelka wlewamy wodę, wrzucamy jeżyny i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sitko do miski.
  2. Wlewamy sok z powrotem do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstawiamy, dodajemy estragon, przykrywamy rondelek i czekamy 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzucamy, a płyn studzimy. Odlewamy 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i mieszamy ze skrobią arrarutową. Dodajemy papkę arrarutową do bazy i znów mieszamy, aż wszystko się połączy.
  3. Przekładamy masę do miski, przykrywamy i dobrze schładzamy w lodówce kilka godzin.
  4. Mrozimy masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Slushy ananasowo-miętowy więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

KONKURS na Czasie

Kto Ty jesteś? - Głos dzieci

Kto Ty jesteś? - Głos dzieci

Kto ty jesteś? - To projekt artystyczny skierowany do dzieci, które zapraszamy do dialogu z artystami, do ekspresji artystycznej, ale także do chwili refleksji...  

Temat na Czasie

Zabierz dziecko na wycieczkę!

Zabierz dziecko na wycieczkę!

Zbliża się lato. W głowach dzieci powstają już plany na wakacyjne przygody. Postarajmy się nie zawieść naszych pociech i w wolnym czasie zorganizować wycieczkę dla całej rodziny. Oto kilka...  

Nowinki

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym....  
Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Są jednym z najpiękniejszych znaków wiosny i lata. Kwiaty: kolorowe, pachnące i... smaczne. Tak, zamiast wpleść stokrotki w wianek, można...  

Dzień Taty na Czasie

Z okazji Dnia Ojca restauracja McDonald's zaprasza wszystkich tatusiów i ich pociechy na wspaniałą zabawę! W programie m.in. malowanie buziek, modelowanie balonów i rodzinne fotografie. Nie może...  
20 sposobów jak się nie nudzić, kiedy nie ma co robić

20 sposobów jak się nie nudzić, kiedy nie ma co robić

Poczekalnia w przychodni, podróż samolotem, czekanie na obiad w restauracji czy w kolejce w sklepie. W takich przypadkach dziecko zazwyczaj nudzi się i zaczyna marudzić. Co w takich sytuacjach robić?  

W domu z dzieckiem

Aktywne dziecko1 Niemożliwi detektywi1 Gry Nasza Księgarnia1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1 Książki dla dzieci1

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018