W domu z dzieckiem » Przepisy » Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

Przepis na około 1 litra

 

Estragon jest ziołem o wyraźnym anyżowym aromacie z nutą pieprzu i sosny, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn. Trzeba pamiętać, że estragon jest mocnym ziołem i łatwo może zdominować smak tego deseru, jeśli użyjemy go zbyt dużo. To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanki wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

 

Przygotowanie:

  1. Do małego rondelka wlewamy wodę, wrzucamy jeżyny i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sitko do miski.
  2. Wlewamy sok z powrotem do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstawiamy, dodajemy estragon, przykrywamy rondelek i czekamy 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzucamy, a płyn studzimy. Odlewamy 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i mieszamy ze skrobią arrarutową. Dodajemy papkę arrarutową do bazy i znów mieszamy, aż wszystko się połączy.
  3. Przekładamy masę do miski, przykrywamy i dobrze schładzamy w lodówce kilka godzin.
  4. Mrozimy masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 


Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Slushy ananasowo-miętowy więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Nowinki

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno...  
Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Są jednym z najpiękniejszych znaków wiosny i lata. Kwiaty: kolorowe, pachnące i... smaczne. Tak, zamiast wpleść stokrotki w wianek, można...  

Temat na czasie

Bezpieczna i komfortowa podróż autem - to możliwe!

Bezpieczna i komfortowa podróż autem - to możliwe!

Podróżując ze swoją rodziną, zawsze mamy na uwadze przede wszystkim jej wygodę i bezpieczeństwo  

W domu z dzieckiem

Aktywne dziecko1 Gry Nasza Księgarnia1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1 Pierwsze Książeczki1 Książki dla dzieci1

Sonda – Czas Dzieci

Jakich treści brakuje na portalu?
Porad dotyczących wychowania dzieci 0-2
Porad dotyczących wychowania dzieci 3 - 6
Porad dotyczących wychowania dzieci 7 - 9
Porad dotyczących wychowania dzieci 10 - 12
Porad dotyczących radzenia sobie z nastolatkami
Nie szukam tu porad dotyczących wychowania dzieci
Nie szukam w ogóle żadnych porad


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018