W domu z dzieckiem » Przepisy » Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowypowiększ

Slushy ananasowo-miętowy

Przepis na 2 porcje

 

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. W zamrażarce zawsze czeka zapas mrożonych owoców, więc kiedy mam ochotę na slushy, shake lub smoothie, jestem gotowa. Jeśli nie mamy przygotowanych wcześniej mrożonek, możemy użyć świeżego ananasa – co prawda slushy będzie znacznie mniej zmrożone, alerównie słodkie!

 

 

Składniki:

  • 1 szklanki śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
  • 1 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
  • 1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
  • 1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
  • 1 szklanka kostek lodu

 

Przygotowanie:

  1. Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
  2. Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
  3. Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.
  4. Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej... więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Temat na Czasie

Myśl globalnie - jedz lokalnie

Myśl globalnie - jedz lokalnie

Droga do zdrowego, zrównoważonego i sprawiedliwego jedzenia zaczyna się już od pierwszych lat dzieciństwa.  
Podróż do Kraju Wschodzącego Słońca - Japońska Układanka

Podróż do Kraju Wschodzącego Słońca - Japońska Układanka

Centrum Sztuki Japońskiej Manggha zaprasza w podróż do Japonii. Wystawa, którą mamy okazję oglądać do stycznia 2018 roku, pozwala lepiej poznać Japonię i Japończyków. Twojemu dziecko będzie miało okazję...  

Nowinki

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno zmienić...  
Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Mówi się, że czas jest „towarem deficytowym”. Każda mama, która ma pod opieką dziecko i dom, rozumie tę metaforę doskonale! Jak...  

Temat na czasie

Disney English to skuteczna i sprawdzona w wielu szkołach metoda polegająca na całkowitym zanurzeniu się w świecie znanych i lubianych bohaterów filmów i kreskówek Disneya  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017