W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody z arbuza i limonki
Sałatki (44) | |
Boże Narodzenie (53) | Halloween (1) |
Śniadania (26) | Wielkanoc (51) |
Drugie dania (152) | Ciasta i desery (319) |
Kanapki, przekąski (141) | |
Przepisy czytelników (404) | Zupy (33) |
Lody z arbuza i limonki
Przepis na 6 porcji
W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni rarytas. Jeśli serwujemy deser dorosłym, można dodać odrobinę tequili, żeby przypominał mrożoną margaritę.
Składniki:
- 2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (z 1 limonki)
- 1 łyżeczka otartej skórki z limonki (z 1 limonki)
Przygotowanie:
- Do miksera wkładamy miąższ arbuza, wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, dokładnie miksujemy. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, przecedzamy masę przez gęste sitko do miski, resztki wyrzucamy. Osobiście wolę nie przecedzać.
-
Za pomocą lejka lub pompki napełniamy woreczki.
Zamykamy i mrozimy 3–4 godziny.
Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów
KOMENTARZE:

Zobacz » Przepisy
Racuszki
Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą
Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli
Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Hummus z grecką nutą
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy
Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem
To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy
Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady
Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki
W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »