W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody truskawkowo-sernikowe

Lody truskawkowo-sernikowe

Przepis na około 1 litra
Podstawą tego przepisu jest wegański serek śmietankowy oraz pokruszone sucharki grahamowe i truskawki, które delikatnie gotujemy na wolnym ogniu, aby wzmocnić ich naturalną słodycz. Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika. Jeśli wolimy użyć serka z mleka, zrezygnujmy z skrobi arrarutowej, ponieważ ta nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi.

 

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (z jednej 400-gramowej puszki)
  • 1 łyżka skrobi arrarutowej
  • 2 szklanki truskawek obranych i pokrojonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 wegańskiego serka śmietankowego zmiękczonego
  • 1 szklanka śmietanki z orzechów nerkowca (s. 27)
  • 1 szklanki pokruszonych
  • krakersów grahamowych domowych (s. 157) lub kupionych

 

Przygotowanie:

  1. Wlewamy 2 łyżki mleka kokosowego do małej miseczki, dodajemy skrobię arrarutową i mieszamy, aż się rozpuści.
  2. Do średniej wielkości rondelka wkładamy truskawki, dodajemy olej kokosowy, sól i syrop klonowy. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, mieszając delikatnie, aż truskawki zaczną się rozpadać i puszczać sok. Zdejmujemy z ognia i dodajemy papkę arrarutową oraz pozostałe mleko kokosowe. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  3. Do miksera wlewamy masę truskawkową, dodajemy wegański serek śmietankowy, śmietankę z orzechów i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy masę do miski, przykrywamy i dobrze schładzamy w lodówce kilka godzin.
  4. Dodajemy pokruszone krakersy grahamowe do lodowej bazy i mrozimy w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy lody są jeszcze miękkie, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Temat na Czasie

Sezon na kleszcze

Sezon na kleszcze

Coraz częściej spędzamy wolny czas w parku czy w lesie. Musimy jednak uważać na kleszcze. W tym roku jest ich szczególnie dużo. Jak zatem uchronić nasze pociechy przed kleszczami?  

Nowinki

Dobre tłuszcze w diecie

Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju . Jest ważnym źródłem energii , pomaga we wchłanianiu się witamin takich jak A,D,E,K...  
Z dzieckiem do restauracji

Z dzieckiem do restauracji

Najeżone trudnościami logistycznymi eskapady do miejsc, gdzie najmłodsi nie są mile widziani, a może alternatywa niedzielnego obiadu, równie...  

Akcja na czasie!

Zostań gwiazdą futbolu z Rybką MiniMini

Zostań gwiazdą futbolu z Rybką MiniMini

W czerwcu niezapomniane piłkarskie emocje podczas Mistrzostw Świata, a już teraz Rybka MiniMini zaprasza maluchy z całej Polski do sportowej rywalizacji. Akcja "Zostań gwiazdą futbolu" to szansa...  

Warto wiedzieć

Typowe i nietypowe objawy ząbkowania

Typowe i nietypowe objawy ząbkowania

Ząbkowanie to trudny etap zarówno dla niemowląt, jak i ich opiekunów. Początkujący rodzice często zadają sobie wiele pytań: jak rozpoznać, że zaczęło się ząbkowanie? Czym się objawia?  

W domu z dzieckiem

Gry Nasza Księgarnia1 Pamiętnik Zuzy Łobuzy1 Pierwsze Książeczki1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018