W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody Czarny Las z wiśniami

Lody Czarny Las z wiśniami

Przepis na 10 lodów

 

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Doskonałość tych smaków mogą zrujnować warstwy bitej śmietany i zbyt słodkich, jaskrawo barwionych wiśni maraschino, które najczęściej kojarzą się z kupnymi ciastami typu Czarny Las. Ale jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody – czystą rozkosz i prawdziwą rozpustę.

 


Składniki:

  • 400-gramowa puszka pełnego mleka kokosowego
  • ¹/³ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • ½ szklanki i 2 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
  • 1 łyżka czystego ekstraktu wanilii
  • 2 szklanki ciemnych słodkich wiśni drylowanych i pokrojonych
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie:

  1. Masa czekoladowa: do małego rondelka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy kakao i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  2. Masa waniliowa: do małego rondelka wlewamy pozostałe mleko kokosowe z wanilią i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  3. Wiśnie: do rondelka wkładamy wiśnie, dodajemy wodę i pozostałe 2 łyżki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając, gotujemy 3–5 minut, aż wiśnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
  4. Napełniamy foremki w następującej kolejności: wiśnie, masa waniliowa, masa czekoladowa. Po napełnieniu foremek delikatnie mieszamy masy patyczkiem do szaszłyków, ale uważamy, żeby ich całkowicie nie wymieszać. Jeśli chcemy otrzymać paski (jak na zdjęciu), zamrażamy każdą warstwę osobno przez 30 minut. Wsuwamy patyczki i mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 


Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Jak posługiwać się nożem? - poradnik więcej » x
Zobacz » Przepisy
Jak posługiwać się nożem? - poradnik

Jak posługiwać się nożem? - poradnik

Umiejętność sprawnego posługiwania się nożem pozwala kucharzowi pracować szybciej i skuteczniej. Precyzyjne, równe cięcia to jedna z tajemnic wspaniałego, pięknie podanego jedzenia. więcej »
Smoothie z malinami, borówkami i otrębami

Smoothie z malinami, borówkami i otrębami

Smoothie to idealny sposób na orzeźwienie w gorące, letnie dni. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i proste w wykonaniu. W wersji z malinami i borówkami dostarczy nam także sporej dawki witamin i minerałów. więcej »
Jagodowe smoothie

Jagodowe smoothie

Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystaj jagody oraz jeżyny i przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują. więcej »
Brokułowy Quiche

Brokułowy Quiche

Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj brokułowy quiche. Zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach. #Jedzjakmistrz więcej »
Łosoś pieczony z ziemniakami

Łosoś pieczony z ziemniakami

W letnie dni postaw na coś co doda dzieciom energii do całodniowych przygód! #Jedzjakmistrz! więcej »
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »
Dlaczego warto czytać dzieciom przed snem?

Dlaczego warto czytać dzieciom przed snem?

Wspólne czytanki na dobranoc powinny stanowić obowiązkowy punkt w harmonogramie dnia każdej rodziny. Jeśli zastanawiacie się, dlaczego, przedstawiamy korzyści płynące z czytania maluchom przed...  

Jesień na Czasie

Bajki o jesieni - top 6

Bajki o jesieni - top 6

Przygotowaliśmy dla Was zestaw krótkich bajek o jesieni. Na ich podstawie warto porozmawiać z dziećmi o tej porze roku.  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno...  

Musisz tam być

World Travel Show

World Travel Show

W specjalnej Strefie Arktycznej na dzieci czekać będzie Nela Mała Reporterka.  

Nowość

Rodzicu, od teraz Twoje dzieci już nigdy nie będą się nudzić!  

W domu z dzieckiem

Knock Nocky1 Niemożliwi detektywi1 Gry Nasza Księgarnia1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1 Pierwsze Książeczki1 Prezenty1 Książki dla dzieci1

Sonda – Czas Dzieci

Jakich treści brakuje na portalu?
Porad dotyczących wychowania dzieci 0-2
Porad dotyczących wychowania dzieci 3 - 6
Porad dotyczących wychowania dzieci 7 - 9
Porad dotyczących wychowania dzieci 10 - 12
Porad dotyczących radzenia sobie z nastolatkami
Nie szukam tu porad dotyczących wychowania dzieci
Nie szukam w ogóle żadnych porad


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018