W domu z dzieckiem » Przepisy » Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowepowiększ

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki

2 i ½ szklanki mąki
1 i ½ szklanki nieobranych migdałów (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)
Składniki:

 

¾ szklanki cukru
3 jajka
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko


Wykonanie:


Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały. Odstaw. do przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka trochę mąki. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.

Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi). Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).


Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Czas na Jesienne DIY

Z racji tego, że jesień już do nas zawitała, spróbujmy stworzyć jej podobiznę wykorzystując do tego celu jej wspaniałe dary! Do dzieła!  

Temat na czasie

Mamo, zatrzymaj się na chwilę!

Mamo, zatrzymaj się na chwilę!

Zapracowana mama wstaje skoro świt i próbuje okrążyć kulę ziemską, zanim dzień się skończy. Jak to możliwe? Czy spija rano magiczny napój Panoramixa? Nie, dlatego prędzej czy później musi zwolnić.  

Nowinki

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym...  
Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Są jednym z najpiękniejszych znaków wiosny i lata. Kwiaty: kolorowe, pachnące i... smaczne. Tak, zamiast wpleść stokrotki w wianek, można dodać...  

Musisz tam być!

Nela Mała Reporterka zaprasza!

Nela Mała Reporterka zaprasza!

Szukasz pomysłu na wspólny, rodzinny weekend, który zadowoli wszystkich domowników?  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Gry - Nasza Księgarnia Kapitan Nauka Doktor Misia Domowa Akademia Winx! Rodzinne wakacje EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Czy poleciłbyś portal CzasDzieci.pl znajomym rodzicom?
zdecydowanie nie
raczej nie
nie mam zdania
raczej tak
zdecydowanie tak


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017