W domu z dzieckiem » Przepisy » Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowepowiększ

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki nieobranych migdałów (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania:
  • jedno roztrzepane jajko


Wykonanie:


Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały. Odstaw. do przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka trochę mąki. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.


Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.

Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi). Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).


Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz
Podróż z dzieckiem samochodem - jak ją przetrwać?

Podróż z dzieckiem samochodem - jak ją przetrwać?

Podróż z dzieckiem nie jest łatwym zadaniem. Maluchy szybko się nudzą i niecierpliwią, więc taka wyprawa może przerodzić się w prawdziwy koszmar, jeśli nie zaplanujemy jej ?z głową?.  

Temat na Czasie

Top 15 cytatów o rodzicielstwie

Top 15 cytatów o rodzicielstwie

Czujecie czasami, że jesteście tak zmęczeni i pochłonięci codziennością, że zapominacie, jak piękne jest rodzicielstwo? Przygotowaliśmy dla Was zbiór inspirujących cytatów. Doceńcie na nowo...  

Nowinki

Dobre tłuszcze w diecie

Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju . Jest ważnym źródłem energii , pomaga we wchłanianiu się witamin takich jak A,D,E,K...  
Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno...  

Temat na Czasie

Poczytaj ze mną

Poczytaj ze mną

Odkryjcie na nowo radość czytania! Książki przenoszą nas do świata, w którym wszystko jest możliwe. Czytając swoim pociechom od najmłodszych lat, sprawicie, że zakochają się w literaturze...  

Konkurs na czasie

Chcesz, aby Twoje dziecko otrzymało bajkowego Królika? Weź udział w konkursie i wygraj jednego z 1000 pluszowych Królików.  
Advertisement

W domu z dzieckiem

Cudowny chłopak1 Robico1 Knock Nocky1 Gry Nasza Księgarnia1 Pamiętnik Zuzy Łobuzy1 Pierwsze Książeczki1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1 Kapitan Nauka1

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018