Warszawa

Mufinki bananowo-czekoladowe

Mufinki bananowo-czekoladowe

Bardzo proste i szybkie w przygotowani. W dodatku przepyszne!

 

Składniki:
(PRZEPIS NA 12 SZTUK)

 

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z polowy cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju lub stopionego masła
  • 0,5 szklanki jogurtu owocowego najlepiej waniliowy, bananowy lub wiśniowy
  • 2 duże lub 3 małe dojrzale banany
  • 1 jajko
  • 0,5 tabliczki czekolady
     

Tak jak w każdych mufinkach wymieszać osobno składniki mokre (olej, jogurt, jajko, banany rozgniecione widelcem) i suche (make, cukier, proszek do pieczenia, sodę). Do suchych wlać mokre składniki i krotko wymieszać łyżka żeby sie połączyły. Następnie dodać posiekana czekoladę.
Piec w pergaminowych papilotkach ok 20-25 minut w temperaturze 160°. Sprawdzac patyczkiem czy środek jest suchy.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć