W domu z dzieckiem » Przepisy » Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Na 5 kanapek

Przygotowanie: 15 min

 

Składniki:

  • 5 dużych kromek wiejskiego chleba
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g masła
  • 1 słoik gorzkiej marmolady pomarańczowej
  • 1 słoik masła pralinkowego
  • kilka ziarenek soli morskiej (opcjonalnie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza

 

 

Przygotowanie:

  1. Laskowe orzechy praż w piekarniku przez 10 minut w 150°C (termostat 5). Ostudź je, a potem lekko rozgnieć. Wstaw na chwilę do piekarnika z włączoną funkcją grill, by się jeszcze zarumieniły.
  2. Rozpuść masło w mikrofalówce. Twarde masło pralinkowe możesz natomiast zmiękczyć w kąpieli wodnej.
  3. Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki chleba stopionym masłem. Połóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka minut, by się zarumieniły.
  4. Wyjmij blachę z piekarnika i szybko posmaruj kromki warstwą marmolady pomarańczowej. Zanurz widelec w słoiku z masłem pralinkowym i posmaruj delikatnie kanapki. Posyp kilkoma ziarenkami soli, dodaj rozdrobnione prażone orzechy laskowe i skórkę pomarańczową. Obierz pomarańczę małym nożem, rozdziel na części. Połóż je na kanapce i zajadaj.

 

Aby było jeszcze smaczniej, możesz posypać kanapkę wiórkami czekolady. Latem zamień pomarańczę na świeże truskawki, a marmoladę pomarańczową na dżem z czerwonych owoców.

 

 

 

Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"

od wydawnictwa Znak



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Zielone pancakes z owocami więcej » x
Zobacz » Przepisy
Lody Czarny Las z wiśniami

Lody Czarny Las z wiśniami

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni... więcej »
Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

Ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, tym razem jednak z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają ciepła i słodyczy kremowemu wypełnieniu, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę... więcej »
Faworki

Faworki

Karnawał, a szczególnie Tłusty Czwartek i Ostatki nie mogą obyć się bez faworków. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować je samemu! więcej »
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” więcej »
Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Gotuj z Mikołajkiem! Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"
od wydawnictwa Znak! więcej »
Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. więcej »
Spaghetti z pesto jarmużowym

Spaghetti z pesto jarmużowym

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać. więcej »
Pudding chia z musem z roszponki i mango

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Prosty przepis na efektowny deser! więcej »
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Podawać z zielonym puree. więcej »
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Kasze quinoa ugotuj według zaleceń na opakowaniu, odstaw do wystudzenia.
Ser koryciński pokrój w małą kostkę. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Inspiracje na Czasie

Premiera na Czasie

Kim naprawdę jest szalona ciotka? Co się wydarzy w trakcie wyprawy do Pieczary Zaklęć? Czy Jagoda znowu użyje swoich nadprzyrodzonych mocy?  

Nowinki

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym...  
Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Mówi się, że czas jest „towarem deficytowym”. Każda mama, która ma pod opieką dziecko i dom, rozumie tę metaforę doskonale! Jak...  

Promocja od Kapitana Nauki

Specjalnie dla użytkowników portalu Angielski dla dzieci Kapitan Nauka przygotował miły rabat ważny do 31 lipca 2017: -20% na zakupy w sklepie www.kapitannauka.pl  
Po raz kolejny oddajemy głos Wam, Rodzicom, jako najlepszym ekspertom oceniającym inicjatywy, które odbyły się na przełomie lat 2016/2017 (1 lipca 2016 - 30 czerwca 2017). W tym roku statuetki Słoneczników...  

W domu z dzieckiem

Doktor Misia Clifford Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia

Sonda – Czas Dzieci

Czy poleciłbyś portal CzasDzieci.pl znajomym rodzicom?
zdecydowanie nie
raczej nie
nie mam zdania
raczej tak
zdecydowanie tak


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017