Warszawa

Przepyszne rogaliki drożdżowe

Przepyszne rogaliki drożdżowe

Znakomita alternatywa dla tradycyjnej kanapki na drugie śniadanie. Rogalik z kubkiem kakao skusi nawet najwięszego niejadka.


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag drożdzy
  • 7 łyżek cukru
  • sól    
  • marmolada

 

Wykonanie:
Odlać 0,5 szkl. mleka do drożdzy. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdze i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w koło, pociąć w trokąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!

ela
 

 

Komentarze

Piekę rogaliki z tego przepisu od 2012 roku. To idealny, najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, jaki znam. Na Boże Narodzenie dodaję trochę mniej cukru i nadzienie z kapusty z grzybami. Tłusty czwartek i Wielkanoc to oczywiście nadzienie z marmoladki. Pycha ????

dodany: 2019-11-02 11:48:21, przez: Kasia

piekę pani rogaliki od 2011 roku, regularnie wracam do tego przepisu. Robię rurki do kremu, bułeczki, rogaliki i wiele innych wypieków z tego ciasta, nadal uważam, że ten przepis jest świetny, pozdrawiam,

dodany: 2017-01-27 05:12:34, przez: Hania

Miałam ser i smak na coś słodkiego. Znalazłam TEN przepis i tak powstały rogaliki z nadzieniem serowym. Są pyszne ale mimo mojego łakomstwa nie da się ich dużo zjeść, są syte. Z połowy porcji, wyszło mi około 36 małych rogalików. Około bo znikały jeszcze ciepłe, nie zdążyłam policzyć.Ciasto rozwałkowałam na jakieś 3-4 mm.

dodany: 2014-06-22 18:47:40, przez: Anna

niestety moje rogale też wyszły twarde i bardzo żałuję, że nie zrobiłam ich ze swojego starego wypróbowanego przepisu. Nie wiem, dlaczego nie wyszły. Zdziwiła mnie ilość mąki i w ogóle proporcje składników. Ciasto nie rosło odpowiednio, bo było tak dużo mąki, że ciężko było nawet odpowiednio je "wyrobić". Zastanawiam się, czy ci, któym rogale wyszły robili według innych proporcji??

dodany: 2013-08-29 21:04:47, przez: znajoma

czy ciasto no wyrośniecia musi być w ciepłym czy zimnym miejscu? i jak długo?

dodany: 2013-08-28 12:15:02, przez: monika

Przyznam, że z dobą godzinę szperałam w internecie poszukując przepisu na rogaliki... zdecydowałam się właśnie na ten i do był świetny wybór :) Proste, szybkie i WYŚMIENITE:) gorąco polecam

dodany: 2013-05-24 19:14:21, przez: Kinga

Nie udały sie ciasto rosło b długo a rogale twarde i częste nie wiem co złe zrobiłam taka szkoda:(

dodany: 2013-05-06 19:34:49, przez: Aga

swietny przepis !!!!! wielkie dziekuje dla pomyslodawcy!!!

dodany: 2013-05-02 10:21:20, przez: mara

Świetny przepis! Mi wyszły 73 rogaliki (duże i małe) do tego lukier... mniam!

dodany: 2013-03-30 22:25:48, przez: Patrycja

przepis naprawdę prosty a rogaliki palce lizać!!!!!!!!!!!!

dodany: 2013-02-08 19:28:28, przez: monika

Właśnie wróciłam od sąsiadki którą poczęstowałam upieczonymi cieplutkimi rogalikami.REWELACJA.!!Są niezbyt słodkie i nie zawierają dużo tłuszczu. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko,jest to JUŻ mój ulubiony przepis na drożdżowca. Z tego ciasta upiekłam strucla z jabłkami i cynamonem i nie popękało, pierwszy raz robiłam ciasto zaparzane -wyszło.Jestem zadowolona

dodany: 2013-01-29 19:57:33, przez: KRYSTYNA

Rogaliki doskonałe, puszyste i bardzo smaczne. Polecam wszystkim ten przepis bo jest bardzo łatwy :) Dziękuje i pozdrawiam

dodany: 2013-01-28 12:46:31, przez: Karolina

mi rogaliki wyszły pyszne ! zaparzać czy nie zaparzać... ja robiłam po swojemu, pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacyjne.

dodany: 2012-12-01 14:34:22, przez: milena

nie istnieje lepszy przepis super dzieki

dodany: 2012-11-30 12:45:48, przez: renata

ja robie też z tego ciasta rurki do kremu, rewelacja:) polecam

dodany: 2012-11-18 23:23:42, przez: Hania

piekłam dziś, wyszły bezbłędnie. puszyste, elastyczne ciasto dobrze się wypiekło, zrobiłam z wieloma farszami (mak, krówka, końcówki dżemów) wyszły bez zakalca złote. naprawdę smaczne. nie wytrzymają do 11.11 zatem jutro upiekę drugą partię. z jednej porcji wyszło mi 62sztuki

dodany: 2012-11-09 15:50:17, przez: Hania

jestem w trakcie robienia zobaczymy co bedzie:)

dodany: 2012-08-21 16:17:53, przez: angelika

właśnie upiekłam,są świetne polecam wszystkim REWELACJA

dodany: 2012-06-12 15:17:46, przez: renia

rogaliki naprawdę super nigdy mi jeszcze nie wyszło tak dobre ciasto przepis super. i łatwy.

dodany: 2012-05-23 13:30:18, przez: doross

Jak zagniotłam ciasto to były w nim gródki, ale rogaliki wyszły rewelacyjne mimo tych gródek. Może zrobiłam coś źle. Ale wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis.

dodany: 2012-02-05 09:12:31, przez: Urszula

po namysle upieklam ,są rzeczywisci pyszne.polecam wszystkim a szczegolnie dzieci sie zajadaja i nie tylko.

dodany: 2012-02-01 21:43:00, przez: ula

wczoraj robiłem super, zaparzyć znaczy zalać ją tym wrzątkiem, przepis super

dodany: 2011-12-24 09:00:12, przez: Michał

robilam te rogaliki wyszlo mi 100 sztuk sa rewelacyjne wiec warto je zrobic a ci co krytykuja to chyba zazdroszcza

dodany: 2011-12-06 18:03:39, przez: Andrzelika

Po prostu pieczesz do czasu aż te rogaliki będą lekko brązowe z wierzchu. To jakieś 15-20minut. Ja nigdy nie patrzę na zegarek tylko na kolor. Robiłam je już tyle razy i zawsze wychodzą pycha. Stawiam na najniższym pięterku w piekarniku.

dodany: 2011-12-04 16:59:48, przez: Sas..

jestem tatą i sam z synem zrobiliśmy pyszny prezent dla mamy :)

dodany: 2011-11-18 10:52:32, przez: ja

Bardzo pyszne wyszły, z marmoladą, czekoladą. Pomagał mi 3,5 letni syn! Musimy tylko opanować technikę zwijania rogali :)

dodany: 2011-11-17 15:17:21, przez: Justyna i Antek

w tej chwili zaczynam ich pieczenie:) Jak skończę, to podzielę się opinią.:)

dodany: 2011-11-12 13:32:01, przez: Małgorzata

REWELACJA! Mąkę zaparzyłam, piekłam około 20min w temp 180stopni z termoobiegiem-były już rumiane.

dodany: 2011-11-10 18:31:35, przez: Sensi

ja ostatnio piekłam ok 25 min 170C

dodany: 2011-10-31 22:01:07, przez: dosc

czy ktoś może wreszcie się wypowiedzieć o czasie pieczenia tych "rewelacyjnych" rogalików?

dodany: 2011-10-27 21:46:05, przez: nina

te rogaliki sa przepyszne. dzieci były zachwycone.najbardziej smakowały im z budyniem.

dodany: 2011-10-27 13:40:09, przez: ANETA

Przepyszne puszyste ciasto. Robiłam z dżemem porzeczkowym, białym serem i czekolada. Wyszło mi 55 sztuk. PYCHOTA

dodany: 2011-10-06 13:40:05, przez: Monika

SUPER,SUPER,SUPER,PYCHA

dodany: 2011-09-24 19:43:51, przez: JOLA

Ludzie! Te rogaliki to niebo w gębie.Piekłem różne rogaliki,ale te pobiły wszystkie inne.Zrobiłem je z masą orzechową,przepyszne.

dodany: 2011-09-22 14:11:56, przez: Mirosław

właśnie upiekłam robiłam z marmoladą, dżemem brzoskwiniowym i truskawkowym i muszę przyznać że jak na pierwszy raz to wyszły rewelacyjnie!!! przepisa naprawdę prosty i godny pochwały!!!

dodany: 2011-08-18 20:06:51, przez: natalia

właśnie robię...nie wiem jak wyjdą bo pierwszy raz robię rogaliki... ale mam nadzeję że będą pyszne. napisze jak skończę.

dodany: 2011-08-18 16:17:23, przez: natalia

Jak dlugo piec?

dodany: 2011-08-10 13:16:13, przez: Magda

Już kilka razy piekłam te rogaliki i stwierdzam, że wreszcie należy się pochwała:D Cała rodzina szaleje na ich punkcie! Okazuje się, że ciasto drożdżowe to nie taka straszna rzecz :)

dodany: 2011-07-19 12:05:16, przez: KatBa

Rogaliki są rewelacyjne! Robiłam z nutellą w środku. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smaruję jajkiem (wcześniej ubijam widelcem i pędzlem smaruje). Ładnie wówczas wyglądają! Można je dodatkowo posypać cukrem brązowym i włożyć do piekarnika. Lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier ! (cukier puder, odrobina wody) Pyszności! moje dziecko powiedziało,ze są to rogaliki najsmaczniejsze na całym świecie :-)

dodany: 2011-06-02 15:44:36, przez: Monika

ja nie wiem dlaczego ale twarde mi wyszly,i w spaku nie ciekawe

dodany: 2011-06-01 13:52:16, przez: mmmmmmmmmm

Kochani do mąki poprostu wlewa się gorące mleko i czeka się aż wystygnie :) oto i cala filozofia :) :) :)

dodany: 2011-05-16 16:18:19, przez: Basia

Dziwicie sie ze pytamy o zaparzanie maki,ale te madrale ktore niby wiedza nie odpowiedzieli jak to zrobic.Zalac goracym mlekiem to rozumiem i tak zrobilam ,ale wyszly grudki.Pytamy,jak powinno byc z grudkami, czy Wam wychodzi inaczej.Proste pyanie i oczekuje prostej odpowiedzi a nie wymadrzania sie.Po to chyba jest ta dyskusja.Dziekuje za odpowiedz

dodany: 2011-04-05 17:58:37, przez: Jola

Zamiast marmolady wkładam do środka kostkę gorzkiej czekolady, smakują wybornie!

dodany: 2011-04-05 17:41:46, przez: angel

pierwszy raz robiłam rogaliki, wyszly pyyyszne miekkie pięknie wyrosły. Przed pieczeniem posmarowałam rozbełtanym jajkiem dzięki temu miały piękny kolor :) polecam wypróbowanie przepisu, bo warto. Wyszlo mi z tych proporcji ok 40 rogalików.

dodany: 2011-03-30 17:07:27, przez: ja

Na pewno smaczne :)) Muszę to wupróbow1ać1 Mój brzdąc bedzie zachwycony a zreszta maz tez

dodany: 2011-03-12 15:29:09, przez: :)))

chciałam jeszcze dodać ,że mam w piecu ciasto z powidłami z tego przepisu.Przepis jest rewelacyjny.Ja ciasta nie zaparzałam,tylko wlałam na koniec wyrobienia letni tłuszcz i wyrobiłam.

dodany: 2011-03-01 19:40:07, przez: smakoszka

WLasnie skonczyłam piec,są pulchne iciepłe ale wyglądają pyszne.Będę piekła zawsze z tego przepisu,bo naprawde są piękne.

dodany: 2011-03-01 19:29:18, przez: smakoszka

delicjous pycha z pewnoscia kiedys wyprobuje przepisu

dodany: 2011-02-26 14:13:08, przez: aleksandra

Robiłam je przedwczoraj i robię dzisiaj. Nie wiem jak Wy zaparzacie ale ja po protu gorące mleko z tłuszczem wlewam do mąki i mieszam . Jak wystygnie dodaję całą reszte. Mi wyszły przepyszne !!!! Przepis naprawdę bardzo prosty a rogaliki PALCE LIZAC !!!

dodany: 2011-02-25 09:21:16, przez: Ela K

naprawdę pyszne te rogaliki.. mniam mniam polecam ten przepis!!

dodany: 2011-02-20 17:48:25, przez: Magda.UK.

świetny przepis,zrobiłam je dzisiaj i już ich nie ma.Rewelacja

dodany: 2011-02-17 19:42:50, przez: pepka

Przepis wspaniały super szybki robiłam je z moją 10 letnią córką i wszystkim smakowały> Więcej takich przepisów>

dodany: 2011-02-16 14:25:03, przez: Gosia i Martynka

robie o wiele lepsze

dodany: 2011-02-14 15:13:10, przez: maria

Właśnie je zrobiłam i ... cudo:) Cała moja rodzinka jest zachwycona. Są pulchniutkie, mięciutkie i pyszne. Zrobiłam z połowy ilości składników ale i tak dużo wyszło bo aż 15 średniej wielkości. Część z jagodami i lukrem a reszta jabłkiem i cynamonem. Zrobiłam je zaledwie 20 min temu a juz połowy nie ma i gdybym postawiła je na stole juz by wogóle nie było takie są smaczne... zaznaczę że są to moje pierwsze rogaliki jakie w życiu zrobiłam i na pewno nie ostatnie:)

dodany: 2011-02-09 19:24:53, przez: Basia

robiłam je drugi raz i wyszły rzeczywiście bardzo smaczne

dodany: 2011-02-04 13:03:57, przez: marysia

mnie takie puszyste nie wyszły nie wiem dlaczego może za krótko wyrabiałam ciasto?

dodany: 2011-02-01 15:40:53, przez: marysia

Fantastyczne !

dodany: 2011-01-29 15:16:40, przez: Jus tyna / ; *

a do czego ta sol

dodany: 2011-01-25 17:14:38, przez: xxx

próbuję je robić

dodany: 2011-01-13 12:46:28, przez: bożena

Rogaliki są łatwe i pyszne.Wykorzystuję to ciasto zaparzane do makowców.Nigdy mi się nie udawały a teraz jestem mistrzynią makowców!!!!

dodany: 2010-12-22 16:42:10, przez: Kasia

Mhmmm wyśmienite xD

dodany: 2010-12-11 18:12:22, przez: Nieznajomy

Jej jaka pychotka,właśnie dopiekają się kolejne.

dodany: 2010-11-28 16:32:28, przez: Stanisław

Znakomite ,palce lizac!!!!!!!!!!

dodany: 2010-11-20 20:10:08, przez: Grazyna

one są przepyszne! polecam

dodany: 2010-11-17 18:37:58, przez: Marta

Czy może mi ktoś powiedzieć ile sztuk rogalików wychodzi z takiej porcji jak w przepisie???????????????

dodany: 2010-11-09 14:24:38, przez: czqarnulka

ja dzisiaj zabieram się do ich pieczenia ale mam pyt.ile takich rogalikow wychodzi ztej porcji ?

dodany: 2010-10-20 09:17:26, przez: S...

sa super robie je juz kolejny raz przepis rewelacja szybko sprawnie ;-)))))

dodany: 2010-09-14 17:32:08, przez: Dominika

na prawde pyszne:))

dodany: 2010-08-26 16:10:35, przez: lala

z takim przepisem życie wydaje się prostsze.rewelka.Przerobiłam już z 10 przepisów,ale ten...to jest właśnie to.Pychota

dodany: 2010-06-11 21:53:31, przez: Grażka

mniemam ze jest jak byc powinno:) 10 dag czyli 100 g

dodany: 2010-03-06 09:59:12, przez: angela

Mniemam, że w przepisie powinno być 10 g drożdży :))

dodany: 2010-02-25 13:59:06, przez: Tobiasz

robiłam były pyszne a jeszcze lepsze z kremem czekoladowym i białym serem,pychaaaaaaaaa

dodany: 2010-02-17 13:38:42, przez: sabix

SUPER!!!!! TE PĄCZKI

dodany: 2010-02-10 21:33:31, przez: LUDI

elo

dodany: 2009-12-29 11:34:01, przez: majster

oczywiście wyszukiwarki google:):):):):):):):):):):):):):):)::):):):):):):):):)

dodany: 2009-12-24 00:00:23, przez: mistrz

spoko ludzie o tym zaparzaniu mąki to był kit wszystkich z góry przeprszam!!!! Prosze się do niego nie stosować a jak ktoś się chce dowiedzieć jak się mąke zaparza to zapraszam do wyszukiwarki go. A to co napisałem wcześniej to były całkowite bzdury jeżeli nie chcecie stracić czasu to nie stosujcie się do komentarza podemną.

dodany: 2009-12-23 23:57:38, przez: mistrz

mąke zaparza się tak. Najpierw trzeba do naczynia wsypać kilo mąki a póżniej zalać ją 1,5l mleka o temp. 82 stopnie i czekać co najmniej 24 godziny.

dodany: 2009-12-23 23:51:14, przez: mistrz

czy mógłby ktoś wreszcie wyjaśnić w jakiej temperaturze zaparza się tą mąkę bo wszyscy fachowcóją ale nikt nie potrafi wyjaśńić jak to się robi.Nie wiem czy wrzącym mlekiem czy może lekko przestudzonym.Podajcie temperaturę proszę!

dodany: 2009-12-22 21:52:28, przez: początkujący

Mój chłopak właśnie robi rogaliki, mniam mniam :)

dodany: 2009-12-07 19:24:11, przez: Sylwia

proponuje nie zaparzac ciasta wtedy rogaliki maja ultra delikatne puszyste wnetrze. gdy zaparzylem ciasto rogaliki byly w srodku twardawe.

dodany: 2009-11-24 03:09:59, przez: marcin

Witam.Ja,tak jak robiły to moje babcie i mama,drozdżowe ciasto wkładam do michy z zimną wodą.Po wypłynięciu formuje niego rogaliki,robie roladę z makiem i co tam jeszcze chcę.Polecam topione ciasto drożdżowe.Przepis taki sam.

dodany: 2009-11-05 18:17:29, przez: Ewa

Rogaliki z tego przepisu są pyszne. Nie bójcie się zaparzać mąki gorącym mlekiem. Tak samo robi się ciasto do pierogów, tzn też się zaparza gorącą np wodą.Po ostygnięciu wyrabia się ciasto...

dodany: 2009-10-26 21:24:57, przez: Lucyna

Upiekłam i na prawdę są pyszne

dodany: 2009-10-24 12:11:25, przez: Patrycja

No to jak takie pyszne biore sie dzis za te rogale!

dodany: 2009-10-24 11:17:55, przez: BEJBE

zaraz się biorę za pieczenie ;0)

dodany: 2009-10-23 13:23:29, przez: Patrycja

W cistach takich jak (c. parzone piernikowe i drożdżowe) stosowane jest zaparzanie mąki w celu lepszego skleikowaniu się skrobi co sprawia że ciasto jest trwalsze i lepiej się je wałkuje. Pozdrawiam !

dodany: 2009-10-20 21:18:05, przez: Przemek

W cistach takich jak (c. parzone piernikowe i drożdżowe) stosowane jest zaparzanie mąki w celu lepszego skleikowaniu się skrobi co sprawia że ciasto jest trwalsze i lepiej się je wałkuje. Pozdrawiam !

dodany: 2009-10-20 20:03:34, przez: Przemek

Mleko do drożdży przy metodzie jednofazowej podgrzewamy do temperatury max. 40 stopni C

dodany: 2009-10-20 19:54:07, przez: Przemek

Witajcie ! Jestem uczniem Technikum Gastronomicznym o profilu kucharz właśnie jestem na trzecim roku. Spróbowałem Twojego przepisu i naprawdę są pyszne.Dodaje jednak że można je posypać cukrem pudrem jak i posypać bakaliami i zalać gęstą zawiesiną z lukru oraz sporządzić polewę czekoladową i rozprowadzić ją ! ;)) Polecam innym ! 5+ ;))

dodany: 2009-10-20 19:32:47, przez: Przemek

jestem początkującym "wypiekaczem" ale wyszły za 1 razem! Moja 15 miesięczna córeczka je uwielbia, jak cała rodzina. Robię je z domowymi powidłami śliwkowymi

dodany: 2009-10-19 08:56:30, przez: Beata

podawajcie przepisy nie w dekagramach tylko np. pól kostki drożdży lub całą kostke ...

dodany: 2009-10-10 20:08:24, przez: L.C

rogaliki naprawdę super palce lizać

dodany: 2009-08-16 17:09:34, przez: Edyta

Stado baranów! Jak jest napisane zaparzyć, to należy mąkę zaparzyć! Rogaliki rewelacyjne!!!

dodany: 2009-08-05 15:17:39, przez: piekarniak

mleko do drozdzy dodajemy chlodne czy letnie?,ile sie piecze te rogaliki?

dodany: 2009-08-03 16:00:39, przez: Sara

ja właśnie teraz je dałam do wyrośnięcia i zobaczymy czy mi wyjda!!! pozdrawiam wszystkich :)

dodany: 2009-07-25 18:56:41, przez: gosia

Naprawde wspaniałe rogaliki bardzo łatwy przepis a rogale palce lizac już zapisalem przepis.Smacznego:)

dodany: 2009-07-24 14:35:02, przez: Sebastian 14 lat:)

Próbowałam już wielu przepisów z internetu na "pyszne" rogaliki drożdżowe i zawsze im czegoś w smaku brakowało, dopóki nie trafiłam na tę stronę. Naprawdę REWELACJA:)!! Są puszyste, pięknie rosną w piekarniku i smakują bosko:) Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać szczyptą cukru, dzięki czemu wyglądają i są jeszcze smaczniejsze jeśli to możliwe:) Naprawdę świetny przepis, gratuluję;)

dodany: 2009-06-29 11:51:36, przez: Magda

kazdy robi inaczej nie rozumiem po co te glupie komentarze do dziewczyn co nie potrafia zaparzac make w kazdym rejonie jest inaczej. a co do rogala jutro sie za niego biore

dodany: 2009-06-18 19:53:09, przez: Klaudia

jak sama nazwa mówi rogaliki wyszły przepszyszne! naprawde polecaam ten przepis. Łatwe i smaczne :)

dodany: 2009-06-16 23:07:51, przez: Anjja

jejku nie wszyscy slyszeli sformuowanie zaparzac make stad tyle pytan a to wlasnie tylko zalanie jej czyms cieplym co do MARYSI nie kazda matka robi wszytskow kuchni i uczy corki czy cos wiec sie nie wymadrzaj

dodany: 2009-05-27 15:24:00, przez: zla

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć