W domu z dzieckiem » Przepisy » Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowympowiększ

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Składniki na szaszłyki:

 

• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego,
gotowego z butelki
• zabek czosnku
• 1 łyzeczka posiekanej kolendry
• 1 łyzka oliwy z oliwek
• 1 łyzeczka drobno posiekanego imbiru
(opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

 

Składniki na puree:


• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek Jarmuzu Fit&Easy
• 1 łyzka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyzeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

 

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć. Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwile przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwile podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe, robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.

 

 

Smacznego!

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego,... więcej » x
Zobacz » Przepisy
Mazurek chałwowy z czekoladą

Mazurek chałwowy z czekoladą

Tajna receptura od cukierni Słodki Wierzynek! więcej »
Keks Wielkanocny

Keks Wielkanocny

Przepis zdradzony przez cukiernię Słodki Wierzynek... więcej »
Faworki

Faworki

Karnawał, a szczególnie Tłusty Czwartek i Ostatki nie mogą obyć się bez faworków. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować je samemu! więcej »
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” więcej »
Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Gotuj z Mikołajkiem! Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"
od wydawnictwa Znak! więcej »
Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. więcej »
Spaghetti z pesto jarmużowym

Spaghetti z pesto jarmużowym

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać. więcej »
Pudding chia z musem z roszponki i mango

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Prosty przepis na efektowny deser! więcej »
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Podawać z zielonym puree. więcej »
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Kasze quinoa ugotuj według zaleceń na opakowaniu, odstaw do wystudzenia.
Ser koryciński pokrój w małą kostkę. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Temat na czasie

Sprawdź, jak duże firmy wspierają edukację

Sprawdź, jak duże firmy wspierają edukację

Firmy z branży IT w Polsce mają ugruntowaną pozycję biznesową, są postrzegane jako pożądani, stabilni pracodawcy  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną rodziną?...  

Okiem CzasDzieci.pl

Kobiety są piękne! I małe i duże!

Kobiety są piękne! I małe i duże!

Kobiety są piękne w papilotach i w podomkach, w balowych sukniach i w dresach. Kobiety są piękne gdy uwodzą, karmią i płaczą. Kobiece piękno...  

Porady na Czasie!

5 zalet rodzinnych wakacji na kempingu

5 zalet rodzinnych wakacji na kempingu

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. To już ostatni dzwonek na zaplanowanie rodzinnego wypoczynku – w wielu biurach podróży zostały już ostatnie wolne miejsca. Jeśli marzą Ci się wakacje, podczas...  

W domu z dzieckiem

Konkurs Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia Książki dla dzieci EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017