W domu z dzieckiem » Przepisy » Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowympowiększ

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Składniki na szaszłyki:

 

• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego,
gotowego z butelki
• zabek czosnku
• 1 łyzeczka posiekanej kolendry
• 1 łyzka oliwy z oliwek
• 1 łyzeczka drobno posiekanego imbiru
(opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

 

Składniki na puree:


• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek Jarmuzu Fit&Easy
• 1 łyzka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyzeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

 

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć. Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwile przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwile podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe, robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.

 

 

Smacznego!

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Dzień Babci i Dziadka

5 najpiękniejszych Ekartek

5 najpiękniejszych Ekartek

Dzień Babci i Dziadka już tuż tuż... jesteście gotowi? Jeśli jeszcze nie, nie martwcie się! Mamy dla Was pomysł na last minute!  

Ferie na czasie

Choć pogoda nie rozpieszcza zimową aurą, w Galerii Północnej dobra zabawa jest gwarantowana.  

Nowinki

Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną...  
Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno...  

Konkurs na Czasie!

Kapitan Nauka ma dla Was nowy konkurs! Co najbardziej lubicie robić, gdy za oknem pada śnieg? Zachęć swoje dziecko do wykonania pracy plastycznej dowolną techniką na temat ?Z czym kojarzy mi się...  

Temat na czasie

Idealne przyjęcie urodzinowe dla dzieci

Idealne przyjęcie urodzinowe dla dzieci

Jak zorganizować idealne przyjęcie urodzinowe dla naszej pociechy? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców.  

W domu z dzieckiem

Cudowny chłopak1 Robico1 Dolce Gusto1 Gry Nasza Księgarnia1 Pamiętnik Zuzy Łobuzy1 Kapitan Nauka1 Domowa Akademia1 Niezapominajka1 Prezenty1

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018