W domu z dzieckiem » Przepisy » Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowympowiększ

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Składniki na szaszłyki:

 

• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego,
gotowego z butelki
• zabek czosnku
• 1 łyzeczka posiekanej kolendry
• 1 łyzka oliwy z oliwek
• 1 łyzeczka drobno posiekanego imbiru
(opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

 

Składniki na puree:


• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek Jarmuzu Fit&Easy
• 1 łyzka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyzeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

 

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć. Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwile przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwile podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe, robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.

 

 

Smacznego!

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

KONKURS na Czasie

Za oknem zapanowała jesień, wakacyjne zabawy muszą poczekać na cieplejsze dni. Jeśli Twojego malca dopada nuda, spróbujemy temu zaradzić :-) Dla wszystkich, którzy szukają twórczej rozrywki na długie...  

Temat na czasie

Mamo, zatrzymaj się na chwilę!

Mamo, zatrzymaj się na chwilę!

Zapracowana mama wstaje skoro świt i próbuje okrążyć kulę ziemską, zanim dzień się skończy. Jak to możliwe? Czy spija rano magiczny napój Panoramixa? Nie, dlatego prędzej czy później musi zwolnić.  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym...  

Książki na Czasie!

Przezabawne zapiski jedenastoletniej Zuzy, której zdarzają się niezwykłe przygody. Seria w stylu niezapomnianych Dzienników cwaniaczka i Hani Humorek!  

Warto to zobaczyć!

12. Bałtyckie Spotkania Ilustratorów

12. Bałtyckie Spotkania Ilustratorów

Zapraszamy na kolejne „Bałtyckie Spotkania Ilustratorów”. Tematem tegorocznej edycji będzie polska książka obrazkowa.  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Gry - Nasza Księgarnia Pamiętnik Zuzy Łobuzy Kapitan Nauka Doktor Misia Domowa Akademia Winx! EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017