W domu z dzieckiem » Przepisy » Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowympowiększ

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Składniki na szaszłyki:

 

• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego,
gotowego z butelki
• zabek czosnku
• 1 łyzeczka posiekanej kolendry
• 1 łyzka oliwy z oliwek
• 1 łyzeczka drobno posiekanego imbiru
(opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

 

Składniki na puree:


• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek Jarmuzu Fit&Easy
• 1 łyzka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyzeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

 

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć. Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwile przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwile podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe, robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.

 

 

Smacznego!

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Wywiad na czasie

"Nauczyłam się sobie odpuszczać. Ciągle się tego uczę."

"Nauczyłam się sobie odpuszczać. Ciągle się tego uczę."

Rozmowa z Iloną Kostecką – autorką bloga Mum and the city, perfekcjonistką, mamą dwójki dzieci, żoną – po prostu kobietą.  

Back to school!

Jesteście gotowi?!?

Jesteście gotowi?!?

Przed dzieciakami ostatnie dni wakacji i letniego szaleństwa. Już za parę dni odkurzą tornistry i podręczniki, by przygotować się do kolejnego roku szkolnego pełnego przygód i niespodzianek... Jesteście...  

Nowinki

Z dzieckiem do restauracji

Z dzieckiem do restauracji

Najeżone trudnościami logistycznymi eskapady do miejsc, gdzie najmłodsi nie są mile widziani, a może alternatywa niedzielnego obiadu, równie...  
11 przepisów na pyszne domowe lody

11 przepisów na pyszne domowe lody

Lody na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity – to pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą! Poznajcie łatwe...  

Wywiad na Czasie!

Blogo - Plotki: Hafija

Blogo - Plotki: Hafija

Blogerka z misją. Pomogła mi i wielu innym matkom w ich mlecznej drodze. Pisze o karmieniu piersią, mądrze, prosto i czasem bardzo dosadnie. Często też z ogromnym poczuciem humoru. Nie demonizuje, nie...  

Czas na konkurs!

Szkoła to nie tylko nauka i obowiązki. To również miejsce, w którym kolekcjonujemy ważne wspomnienia i zawieramy piękne przyjaźnie - niektóre nawet na całe życie. Wiemy, że pewne chwile bywają ulotne,...  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017