W domu z dzieckiem » Przepisy » Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułamipowiększ

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego (zobacz strona 196).


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia


225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

 

25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz
Weekend w pigułce 23- 24 września 2017

Weekend w pigułce 23- 24 września 2017

Mimo że deszczowo, może być kolorowo! Poznajcie nasze propozycje na ten weekend. Przenieście się do słonecznej Chorwacji, odkryjcie na nowo baśnie Andersena i dowiedzcie się co to jest "koncertująca kawiarnia".  

Serwis na Czasie

Nowinki

Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Niech Twoje dziecko zasmakuje... w kwiatach!

Są jednym z najpiękniejszych znaków wiosny i lata. Kwiaty: kolorowe, pachnące i... smaczne. Tak, zamiast wpleść stokrotki w wianek, można dodać...  
Z dzieckiem do restauracji

Z dzieckiem do restauracji

Najeżone trudnościami logistycznymi eskapady do miejsc, gdzie najmłodsi nie są mile widziani, a może alternatywa niedzielnego obiadu, równie...  

Kurs na Czasie!

Angielski z Disneyem już w Krakowie!!!

Angielski z Disneyem już w Krakowie!!!

Disney English to skuteczna i sprawdzona w wielu szkołach metoda polegająca na całkowitym zanurzeniu się w świecie znanych i lubianych bohaterów filmów i kreskówek Disneya. Od samego momentu powstania...  

Temat na czasie

Disney English to skuteczna i sprawdzona w wielu szkołach metoda polegająca na całkowitym zanurzeniu się w świecie znanych i lubianych bohaterów filmów i kreskówek Disneya  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017