W domu z dzieckiem » Przepisy » Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułamipowiększ

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego (zobacz strona 196).


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia


225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

 

25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Dzień Babci i Dziadka

5 najpiękniejszych Ekartek

5 najpiękniejszych Ekartek

Dzień Babci i Dziadka już tuż tuż... jesteście gotowi? Jeśli jeszcze nie, nie martwcie się! Mamy dla Was pomysł na last minute!  

Ferie na czasie

Choć pogoda nie rozpieszcza zimową aurą, w Galerii Północnej dobra zabawa jest gwarantowana.  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Dobre tłuszcze w diecie

Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju . Jest ważnym źródłem energii , pomaga we wchłanianiu się witamin takich jak A,D,E,K...  

Czas na czytanie

Najlepsze książki 2017

Najlepsze książki 2017

Szczęśliwa ?15?, czyli zestawienie najlepszych wg nas książek wydanych w 2017 roku. Wybór nie był łatwy, nie uwzględnia też wszystkich dobrych książek? Zobaczcie sami!  

Temat na czasie

Idealne przyjęcie urodzinowe dla dzieci

Idealne przyjęcie urodzinowe dla dzieci

Jak zorganizować idealne przyjęcie urodzinowe dla naszej pociechy? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców.  

W domu z dzieckiem

Cudowny chłopak1 Robico1 Dolce Gusto1 Gry Nasza Księgarnia1 Pamiętnik Zuzy Łobuzy1 Kapitan Nauka1 Domowa Akademia1 Niezapominajka1 Prezenty1

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018