W domu z dzieckiem » Przepisy » Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułamipowiększ

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego (zobacz strona 196).


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia


225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

 

25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Mazurek chałwowy z czekoladą więcej » x
Zobacz » Przepisy
Mazurek chałwowy z czekoladą

Mazurek chałwowy z czekoladą

Tajna receptura od cukierni Słodki Wierzynek! więcej »
Keks Wielkanocny

Keks Wielkanocny

Przepis zdradzony przez cukiernię Słodki Wierzynek... więcej »
Faworki

Faworki

Karnawał, a szczególnie Tłusty Czwartek i Ostatki nie mogą obyć się bez faworków. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować je samemu! więcej »
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” więcej »
Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Gotuj z Mikołajkiem! Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"
od wydawnictwa Znak! więcej »
Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. więcej »
Spaghetti z pesto jarmużowym

Spaghetti z pesto jarmużowym

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać. więcej »
Pudding chia z musem z roszponki i mango

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Prosty przepis na efektowny deser! więcej »
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Podawać z zielonym puree. więcej »
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Kasze quinoa ugotuj według zaleceń na opakowaniu, odstaw do wystudzenia.
Ser koryciński pokrój w małą kostkę. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Tydzień z "Misią z Lipowej Kliniki"

KONKURS

KONKURS

Znacie już Misię? To wesoła siedmiolatka, która wraz z rodzicami i ukochanym pieskiem Popikiem mieszka w niewielkim miasteczku. Czy tak jak Misia chciałabyś/ chciałbyś mieć swoją klinikę i zajmować się...  

Nowinki

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym...  
Z dzieckiem do restauracji

Z dzieckiem do restauracji

Najeżone trudnościami logistycznymi eskapady do miejsc, gdzie najmłodsi nie są mile widziani, a może alternatywa niedzielnego obiadu, równie...  

Premiera na Czasie

W domu z dzieckiem

Doktor Misia Clifford Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia Książki dla dzieci EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017