W domu z dzieckiem » Przepisy » Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułamipowiększ

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego (zobacz strona 196).


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia


225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

 

25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Ciasto buraczane więcej » x
Zobacz » Przepisy
Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Zabawa jest niesamowita przy przygotowywaniu tego ciasta. Nagrodą jest zdumienie naszych znajomych więcej »
Bananowe smoothie trochę inaczej

Bananowe smoothie trochę inaczej

Smothie inne niż wszystkie. Musisz go spróbować! więcej »
Chrupiące ciasteczka śliwkowe

Chrupiące ciasteczka śliwkowe

Propozycja idealna dla wszystkich łasuchów dbających o linię. więcej »
Zdrowe ciasteczka owsiane

Zdrowe ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane są zdrowe, pyszne i banalnie łatwe do zrobienia. To świetny pomysł na przekąskę. więcej »
Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Efektowne, słodkie i chrupiące. Z ulubioną konfiturą. Idealne na czas karnawału. więcej »
Tarta na cieście francuskim z pomidorami

Tarta na cieście francuskim z pomidorami

Na gotowe ciasto francuskie wykładamy pomidory, anchois, ser kozi. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 30 minut. więcej »
Migdałowa tarta z gruszkami

Migdałowa tarta z gruszkami

Spód: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przygotowanym ciastem wykładamy foremkę do tarty. więcej »
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Jajka i cukier ubijamy na gładką masę. Dodajemy marchew, ananasa, orzechy i mieszamy. Do osobnej miski wrzucamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. więcej »
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Dynię, cebulę, ziemniaki i marchewkę obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. więcej »
Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. więcej »
Spaghetti z pesto jarmużowym

Spaghetti z pesto jarmużowym

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać. więcej »
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Kasze quinoa ugotuj według zaleceń na opakowaniu, odstaw do wystudzenia.
Ser koryciński pokrój w małą kostkę. więcej »
Sałata z awokado i prażonym siemieniem lnianym i orientalnym winegretem

Sałata z awokado i prażonym siemieniem lnianym i orientalnym winegretem

Mix sałat Party wyłóż do miski. Awokado pokrój w paski, ułóż na sałacie.
Na suchej patelni upraż siemię lniane, posyp nim i sercami nasion Chemp sałatę. więcej »
Pudding chia z musem z roszponki i mango

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Prosty przepis na efektowny deser! więcej »
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Podawać z zielonym puree. więcej »
Owsianka Maszy

Owsianka Maszy

Owsianka dyniowo-jabłkowa z białą czekoladą - Przepis inspirowany serialem „Masza i Niedźwiedź: część 1 na DVD, przygotowany przez blog kulinarny www.dziecijedza.com. więcej »
Sałatka ze świeżych warzyw

Sałatka ze świeżych warzyw

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i zalewamy sosem zrobionym z majonezu i jogurtu naturalnego w tych samych proporcjach (pół na pół). więcej »
Ulubione pierniczki Gabrysi i Patrycji

Ulubione pierniczki Gabrysi i Patrycji

Przepis konkursowy przesłany przez p. Agnieszkę. więcej »
Domowy sorbet, czyli lody bananowo – arbuzowe

Domowy sorbet, czyli lody bananowo – arbuzowe

Lody są pyszne, mają wspaniały - wyrazisty smak. Nie zawierają żadnych sztucznych składników. Moje dzieci je uwielbiają! więcej »
Tarta z warzywami i kozim serem

Tarta z warzywami i kozim serem

Łączymy ze sobą składniki i ugniatamy aż powstanie kula. Kulę ciasta schładzamy godzinę w lodówce. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Temat na Czasie

Jak zadbać o odporność przedszkolaka?

Jak zadbać o odporność przedszkolaka?

Zdrowie dziecka jest dla rodziców najważniejsze, dlatego szukają różnych sposobów, by zapobiec ewentualnej chorobie malucha. Wiadomo jednak, że infekcje, zwłaszcza w okresie przedszkolnym, są nieuniknione....  
Advertisement

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane domowe posiłki. Jeżeli nie robi się tego każdego dnia, to małe odchylenie od codziennej normy może przynieść same korzyści.  
Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną rodziną? Z pewnością wielu...  

Warsztaty na Czasie

Zapraszamy do Ogrodów Muzycznych, w których króluje muzyka oraz inne muzy: sztuki wizualne, teatr, literatura, architektura i film. Odwiedzimy ogrody muzyczne różnych krajów, w których rosną piękne, egzotyczne...  

Konkurs na Czasie!

Wielki Konkurs Urodzinowy!

Wielki Konkurs Urodzinowy!

Zapraszamy do udziału w Wielkim Konkursie Urodzinowym, który organizujemy z okazji 10 lat istnienia naszego portalu! Dziękujemy, że jesteście z nami!  

W domu z dzieckiem

Prezenty dla dzieci Domowa Akademia Świat dla dziewczynek Książki dla dzieci EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Gdzie spędzisz weekend majowy?
W domu
Na wsi
Na zagranicznej wycieczcie
Nad polskim morzem
W innym miejscu w Polsce
We własnym mieście poszukam czegoś ciekawego
Pojedziemy na wycieczkę niedaleko poza miasto


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2016