Warszawa

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Oto idealny pomysł na lekki, puszysty deser!

 

Czekoladowa przyjemność ozdobi urodziny dziecka, spotkanie z przyjaciółmi czy wspólny rodzinny posiłek.

 

Składniki:

a. ciasto:

  • mąka 1,5 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • kakao 2 łyżki
  • mleko 1 szklanka

 

b. dodatkowo:

  • krem czekoladowy 1 torebka
  • mleko 1 szklanka
  • masło 1/2 kostki
  • kolorowa posypka


Sposób przyrządzenia:

W wysokim naczyniu miksujemy cukier z miękkim masłem. Dodajemy jajka i miksujemy całość aż do uzyskania białej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodajemy kakao i mieszamy razem. Wkładamy masę do foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni C 20-25 minutZ przepisu na opakowaniu robimy krem. Wystudzone muffiny smarujemy kremem i posypujemy kolorową posypką.

 


Mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć