Warszawa

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ugotowane ziemniaki,
  • 1 sztuka jajko kurze,
  • 1 łyżka śmietana,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1/4 szklanki bulka tarta,
  • 1 sztuka cebula biała,
  • około 2 szklanek ugotowane i zmielone mięso,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 sztuka jajko kurze,
  • 1 szklanki mąka,
  • 1-2 sztuki podsmażona cebulka na oleju

 

Ziemniaki mielimy i łączymy z mąka ziemniaczaną, jajkiem i sola. Zagniatamy, tworzymy kule. Z pozostałych składników: mięsa zmielonego, jajka, bulki, posiekanej drobno cebuli i śmietany wyrabiamy farsz mięsny. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Małymi porcjami odrywamy kawałki ciasta i rozpłaszczamy, na środek kładziemy łyżką farsz i zlepiamy brzegi tworząc kulkę. Postępujemy podobnie z pozostałym ciastem i farszem. Do gotującej sie posolonej wody wkładamy kolejno pyzy. Lekko zamieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy, na małym ogniu, około 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Polewamy podsmażoną cebulka przed podaniem.


 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć