Warszawa

Rogaliki

Rogaliki

Składniki:

  • 250 gram mąka,
  • 125 ml mleko,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 sztuk żółtko,
  • 1 sztuki jajka,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 20 g drożdże świeże,
  • 1 plaska łyżeczka soli,
  • do posmarowania żółtko


Na farsz:

  • 500 gram kapusty kiszonej,
  • 300 gram pieczarek 
  • jedna marchewka

 

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Masło topimy. Mąkę mieszamy
z sola,dodajemy roztarte drożdże, masło,jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto, mocno je ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Formujemy z niego okrągłe placuszki, naciskając palcem robimy na środku wgłębienie i nakładamy w nie farsz.

Farsz: Kapustę przekładamy do rondla i podlewamy troszkę wodą. Dusimy na małym ogniu. Pieczarki oczyszczamy,płuczemy i kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na masełku i dodajemy do duszącej się kiszonej kapusty. Dodajemy też obraną i startą marchewkę. Dusimy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.
Zwijamy w dowolny sposób. Paszteciki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy 25-30 minut w temp.200 stopni

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć