Warszawa

Żaba w dziurze

Żaba w dziurze

Danie proste, składniki zawsze dostępne w domu - a dzieci mają dużo radości gdy coś takiego wyląduje na ich talerzach, No a jeśli jeszcze tak pozwolić pomóc sobie w przygotowaniu - to dopiero staje się zabawa!

 

Nasze Konkursowe Danie dla Niejadka to "Żaba w dziurze"

 

Składniki dla 1 Niejadka:

  • 1 kromka chleba( powszechnie spożywanego w domu lub Tostowego)
  • 1 jajko
  • odrobina oliwy lub innego tłuszczu do smażenia
  • warzywa do przybrania(pomidor,sałata,ogórek ,rzodkiewki,szczypior- wg.uznania)

 

Przygotowanie:
Z kromki chleba wydrążamy środek, by powstała spora dziura, Na rozgrzanej patelni lekko rumienimy kromkę z obu stron. Do tak przygotowanej "dziury" wbijamy jajko i pozwalamy by ładnie się ścięło - następnie przewracamy na druga stronę, czekamy aż się wysmaży.

 

Przygotowaną "żabę w dziurze" (nazwa pochodzi od sposobu jej powstania ,a niekoniecznie dekoracji) przenosimy na talerz udekorowany według uznania warzywami - które mają stanowić "tło" dla naszej "Żaby" jak np:...kolorowa łąka. Uwierzcie - w taki sposób uda nam się "przemycić" kwiaty z pomidora i ogórkowe nóżki,łapki, oczka, sałatowe - jeziorka, czy rzodkiewkowe płatki, szczypiorkowe mostki i wiele wiele innych...

 

No I Gotowe! życzymy Smacznego!

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć