Warszawa

Bułeczki - świnki

Bułeczki - świnki

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży (rozrobić z mlekiem i odrobiną cukru, odstawić by "ruszyły")
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie nie będzie słodkie)

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.


Składniki na ciasto maślane:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

 

Nadzienie:

dowolne - na przykład kostka czekolady, masa marcepanowa, jabłko, dżem, powidła lub pieczarki, kapusta itp.

 

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania


Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 2-3 mm, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem. Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki (u mnie kieliszek) wyciąć nosy, zrobić uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętając by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).

 

Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

 

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

 

Smacznego!

 

Komentarze

pychota polecam dzieci są zachwycone ):

dodany: 2012-01-05 16:45:32, przez: TERESA

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć