Warszawa

Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami

Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami

Składniki:

  • średnia cukinia
  • 10 pomidorków czereśniowych
  • mozzarella
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki.
  2. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
  3. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki.
  4. Cukinię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem.
  5. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć