Warszawa

Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus
  • kula sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • szklanka gorącej wody
  • szklanka zimnej wody
  • szczypta oregano

 

Sos

  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty ostrej proszkowanej papryki
  • łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

- Kuskus zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, rozdrabniamy widelcem
- Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, który siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine razem z posiekanym czosnkiem 5 minut. Następnie dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Dusimy 2 minut, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kuskus mieszamy z masą cukiniowo-pomidorową.
- Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Dekorujemy plastrami sera mozzarella. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, 180 stopni Celcjusza.
- Na łyżce z oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, mieszamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy ciepłe, na pomidorowym sosie.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć