Warszawa

Smakołyk trzeci, czyli rurki z wiśniami

Smakołyk trzeci, czyli rurki z wiśniami

 

Przygotuj:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • dwa kubki kremówki,
  • dwa zagęstniki do śmietany,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • garść wiśni
  • oraz stolnicę, nóż, metalowe rurki, mikser, łyżeczkę, kubek, drylownicę, blaszkę do pieczenia.

 

 

  1. Rozłóż arkusze ciasta na stolnicy, aby się rozmroziły. Następnie potnij je na długie paski o szerokości około 3 cm. Nawiń je na metalowe rurki (podobnie ja na rysunku), ułóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC na około 15 minut.
  2. Umyj wiśnie i drylownicą usuń z nich pestki. Wsyp owoce na durszlak, aby odciekł nadmiar soku.
  3. Do misy miksera wlej kremówkę, wsyp cukier puder i ubij wszystko na sztywną pianę.
  4. Metalowe formy wyjmij z upieczonych rurek. Napełnij rurki bitą śmietaną i wisienkami.
     

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć