Przygotuj:
-
opakowanie ciasta francuskiego,
-
dwa kubki kremówki,
-
dwa zagęstniki do śmietany,
-
dwie łyżki cukru pudru,
-
garść wiśni
-
oraz stolnicę, nóż, metalowe rurki, mikser, łyżeczkę, kubek, drylownicę, blaszkę do pieczenia.
-
Rozłóż arkusze ciasta na stolnicy, aby się rozmroziły. Następnie potnij je na długie paski o szerokości około 3 cm. Nawiń je na metalowe rurki (podobnie ja na rysunku), ułóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC na około 15 minut.
-
Umyj wiśnie i drylownicą usuń z nich pestki. Wsyp owoce na durszlak, aby odciekł nadmiar soku.
-
Do misy miksera wlej kremówkę, wsyp cukier puder i ubij wszystko na sztywną pianę.
-
Metalowe formy wyjmij z upieczonych rurek. Napełnij rurki bitą śmietaną i wisienkami.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!