Warszawa

Torcik z malinami - przepis Joanny Krzyżanek

Torcik z malinami - przepis Joanny Krzyżanek

By wiosenną sobotę nazwać smaczną, wystarczy przygotować i zjeść torcik z malinami...

 

Do jego wykonania potrzebujemy:

duże opakowanie podłużnych biszkoptów, dwa kubki kremówki, dwie łyżki cukru pudru, pół kubka herbacianego naparu, kilka garści małych owoców.

 

  1. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder i ubijamy wszystko na sztywną pianę.
  3. Układamy na talerzu cztery biszkopty. Skrapiamy je herbacianym naparem i smarujemy dość grubą warstwą bitej śmietany. Układamy na niej owoce. Czynności te powtarzamy jeszcze dwa lub trzy razy.
  4. Dookoła powstałej budowli robimy ogrodzenie z biszkoptów ustawionych pionowo. Wierzch torcika ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby się schłodził.

 

Joanna Krzyżanek

 

Zapraszamy także do przeczytania wywiadu z Joanną Krzyżanek w ramach Wiosennych Spotkań z Autorami oraz do wykonania gałgankowej świnki według jej przepisu.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć