By wiosenną sobotę nazwać smaczną, wystarczy przygotować i zjeść torcik z malinami...
Do jego wykonania potrzebujemy:
duże opakowanie podłużnych biszkoptów, dwa kubki kremówki, dwie łyżki cukru pudru, pół kubka herbacianego naparu, kilka garści małych owoców.
-
Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
-
Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder i ubijamy wszystko na sztywną pianę.
-
Układamy na talerzu cztery biszkopty. Skrapiamy je herbacianym naparem i smarujemy dość grubą warstwą bitej śmietany. Układamy na niej owoce. Czynności te powtarzamy jeszcze dwa lub trzy razy.
-
Dookoła powstałej budowli robimy ogrodzenie z biszkoptów ustawionych pionowo. Wierzch torcika ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby się schłodził.
Joanna Krzyżanek
Zapraszamy także do przeczytania wywiadu z Joanną Krzyżanek w ramach Wiosennych Spotkań z Autorami oraz do wykonania gałgankowej świnki według jej przepisu.