Warszawa

Tortilla z awokado

Tortilla z awokado

Składniki:

 

 

  • 4 tortille
  • ½ kg piersi kurczaka
  • 1 awokado
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • Masło, sok z cytryny, pieprz,  sól, olej

 

Sos:

 

 

  • ¾ szklanki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • ½ pęczka koperku, pieprz, sól

 

Przygotowanie:


Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w paseczki. Przełóż do miski, dodaj słodką i ostrą paprykę, dopraw solą i pieprzem a następnie wlej 4-5 łyżek oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso usmaż na złoty kolor.


Cebulę obierz i pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanym maśle.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Paprykę umyj, osusz i pokrój w paseczki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój w paseczki a następnie skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.


Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, a następnie rozsmaruj na nich przygotowany sos, rozłóż liście sałaty, mięso, cebulę, paprykę oraz awokado i zwiń placki.

 

Danie robi się bardzo szybko a jest przepyszne. Nasza rodzina je uwielbia.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć