Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.
Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.
Celem projektu Zdrowy Przedszkolak jest poprawa jakości odżywiania dzieci w przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.
W ramach projektu umożliwiamy:
Już teraz zapraszamy do :
Jeśli chcesz pomóc, dołączyć do projektu:
Zapraszamy na stronę www.zdrowyprzedszkolak.org
W ramach współpracy prosimy o kontakt z organizatorem projektu:
Instytut Medycyny Integracyjnej
Emilia Lorenc, emilia@medycynaintegracyjna.pl, +503021367
Komentarze
Wreszcie ktoś podejmuje bardzo ważny temat! Najgorsz co może byc to zlecanie żywienia dzieci na zewnątrz tzw. firmą cateringowym - śmieciowe jedzenie i nic więcej.
dodany: 2012-02-27 07:55:31, przez: Gosia