godz. 10.00-18.00 (sobota)
godz. 09.00-17.00 (niedziela)
Stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, porady żywieniowe, wykłady, warsztaty, występy artystyczne, wesołe miasteczko, gry i zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami - to tylko część atrakcji które czekają na odwiedzających III Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Wstęp wolny.
III Małopolskie Targi Żywności pod hasłem „Zasmakuj z UR” odbędą się w pierwszy weekend października. Będą miały charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu. W sobotę, tj. 1 października Targi odbywać się będą w godzinach od 10.00 do 18.00, a w niedzielę – 2 października od 9.00 do 17.00. Całość wydarzenia będzie miała miejsce na terenie kampusu Uniwersytetu Rolniczego, mieszczącego się przy ul. Balickiej 253. Uroczyste otwarcie wydarzenia zaplanowano na sobotę, 1 października, na godzinę 11:00.
Co jeść? Kiedy jeść? W jakich proporcjach? Jak powszechnie wiadomo - zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów ma być propagowanie idei zdrowego odżywiania. To także odpowiedź na rosnące zainteresowanie Małopolan produktami tradycyjnymi i regionalnymi.
Sobota 01.10.2016 r.
godz. 12:30 „Wartość odżywcza i prozdrowotna warzyw” - dr Aneta Grabowska (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
godz. 14:00 „Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) nieznany cud natury” - dr Urszula Sadowska (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
godz. 15:00 „Rola ziół i przypraw w żywności” - prof. dr. hab. Elżbieta Pisulewska (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Niedziela 02.10.2016 r.
godz. 10.00 „Wartość odżywcza i prozdrowotna owoców” - dr hab. Ewa Dziedzic (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
godz. 12:00 „Żywność na przestrzeni wieków” - dr Wiktor Berski (Wydział Technologii Żywności)
godz. 13:00 „Prośrodowiskowe aspekty rolnictwa ekologicznego” - prof. dr. hab. Kazimierz. Klima (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Sobota 01.10.2016 r.
godz. 11:00 Oficjalne otwarcie i występ Zespołów: „Sygnalistów Myśliwskich Hagard”, „Grupy Tanecznej UR” oraz „Studenckiego Zespołu Góralskiego Skalni”
godz. 12:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Zofii Grabskiej
godz. 12:30 Występ Grupy Sorrir Por Favore
godz. 13:00 Pokaz baristyczny – stoisko Małopolskiej Szkoły Gościnności
godz. 13:30 Występ Studia Tańca „TamTan”
godz. 15:00 Pokaz baristyczny – stoisko Małopolskiej Szkoły Gościnności
godz. 16:00 Występ grupy tanecznej dorośli i dzieci klasyka tańca towarzyskiego „Szkoła Tańca Towarzyskiego Smarzyńscy”
godz. 16.30 Występ Zespołu Folklorystycznego „Mali Mydlniczanie”
godz. 17.00 Występ Zespołu wokalno-instrumentalnego "Bez Nazwy"
Niedziela 02.10.2016 r.
godz. 12:00 Zespół Szkół Ogólnokształcących Integracyjnych nr 3 w Krakowie – Uczelniany Klub Integracyjny „Wilga” – pokazy taneczne
od godz. 11:00 o każdej pełnej godzinie - pokaz sporządzania oraz poczęstunek sokami i sorbetami na stoisku Małopolskiej Szkoły Gościnności
godz. 13:00 Koncert Krakowskiej Grupy Folklorystycznej z Mydlnik
godz. 14:00 Występ Grupy Sorrir Por Favore
godz. 16.00 Występ i mini warsztaty taneczne z „Show-Balet SHINE”
godz. 16.30 Wspólna zabawa na Zumbie z „Idea Fit”
godz. 17:15 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsympatyczniejszego Wystawcę”
Wesołe miasteczko
Gry i zabawy dla najmłodszych z Grupą ANIMATOR
Warsztaty: warsztaty plastyczne wielkoformatowe, warsztaty filcowe ozdoby – Klub Kultury Mydlniki
Pokazy kulinarne oraz baristyczne na stoisku Małopolskiej Szkoły Gościnności
Poczęstunek markowymi - słodkimi produktami Małopolskiej Szkoły Gościnności
Pokaz sporządzania oraz poczęstunek sokami i sorbetami na stoisku Małopolskiej Szkoły Gościnności
Porady żywieniowe, zajęcia z trenerami z Klubu Treningu Funkcjonalnego
Przejażdżki na kucykach
Wystawa zwierząt gospodarskich.
Miejsce: kampus Uniwersytetu Rolniczego, mieszczącego się przy ul. Balickiej 253