Warszawa

Złote rybki

Złote rybki

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach )
  • mała marchewka
  • łyżeczka koperku
  • zest z cytryny
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • 2 jajka

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki kilkakrotnie przeciskamy przez praskę, dorzucamy 1 jajko i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Tuńczyka odsączamy z zalewy, marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce, koperek siekamy.
  3. Z wyparzonej cytryny ścieramy trochę skórki (bez białej części).
  4. Wszystko dorzucamy do ziemniaków , doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy - masa powinna być dość zwarta, można ją na ok. 30 minut włożyć do lodówki.
  5. Z gotowej masy formujemy niewielkie rybki i panierujemy je w jajku i bułce tartej uważając, by rybki się nie rozpadły. Smażymy na maśle lub margarynie .
  6. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
     

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć