Warszawa

Napoleoneczka

Napoleoneczka

Co potrzebujemy:


SKŁADNIKI :

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 l mleka
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • masło roślinne
  • 2 paczki krakersów
  • 1/2 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE :

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka.
  2. Resztę mleka zagotować, mieszając z masłem i cukrem waniliowym.
  3. Zdjąć z ognia.
  4. Masę żółtkową powoli wlać mieszając do mleka, postawić na małym ogniu.
  5. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia.
  6. Połowę krakersów ułożyć ciasno w małej brytfance.
  7. Wylać gęstniejącą masę, przykryć pozostałymi krakersami.
  8. Ciasto schłodzić w lodówce :)

 

SMACZNEGO
 

 

Komentarze

nie zsiadlo mi sie :(

dodany: 2011-03-15 14:54:03, przez: ola

Właśnie zrobiłama te ciastoO i jest przepysznee ... Delektuje sie nim ...

dodany: 2011-02-08 19:22:58, przez: Kikaa

mozna to zrobic z budyniem i herbatnikami.

dodany: 2010-04-25 23:39:18, przez: monia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć