Warszawa

Muffinki z ziołami

Muffinki z ziołami

Składniki:

  • gałązki rozmarynu (niekoniecznie)
  • gałązki tymianku (j.w.)
  • 35 dag pomidorków koktailowych
  • 7 dag parmezanu
  • cienkie plasterki szynki
  • 80 ml oliwy
  • 25 dag chudego twarogu
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do nasmarowania foremek
  • sól, pieprz, ewentualne innne zioła

 

Przygotowanie:

Zioła drobno posiekać, parmezan zetrzeć, pomidorki przekroić

Twaróg wymieszać z olową, mlekiem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

Wymieszać z masą twarogową, ziołami, parmezanem.

Foremki do muffinek (lub do babeczek) starannie wysmarować tłusczem lub wyłożyć papierowymi foremkami.

Do foremek nakładamy do połowy masę, na masę układamy przekrojone pomidorki, paski szynki, wypełniamy resztą ciasta.

 

Pieczemy 25 minut w temp. 200 stopni.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć