Warszawa

Tiramissu

Tiramissu

Pyszny włoski deser

 

Składniki:

  • napar kawy mocny 450 ml
  • cukier puder 20 dag
  • kakao gorzkie w proszku 1 łyżka
  • likier amaretto lub rum 50 ml (w wersji dla dzieci można pominąć lub zastąpić mocną herbatą)
  • biszkopciki podłużne 20 dag
  • serek mascarpone 75 dag
  • żółtko 6 szt 

 

Przygotowanie:

  1. Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem.
  2. Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość.
  3. Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem).
  4. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 4h ( a najlepiej na całą noc)do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao przez sitko. Ja jeszcze przed podaniem kroje na kawałki i dekoruje rurkami waflowymi.
     
 

Komentarze

pyszne i stosunkowo łatwe w wykonaniu :) Polecam!

dodany: 2012-01-07 20:59:07, przez: m:)

pyszności !!!!!!!!

dodany: 2009-12-21 13:08:37, przez: Gosia

I wyszło, goście zachwycenio :) dzięki!!!!!!!!

dodany: 2009-08-06 23:43:44, przez: ola

super przepis nigdy czegos takiego nie jadłysmy bomba:)

dodany: 2009-08-06 12:29:25, przez: ola i justyna

no robie to własnie, ciekawe czy wyjdzie

dodany: 2009-08-03 22:14:44, przez: ola

dla mnie bomba, nigdy nie pomyslałaby ze to takie proste, dzieki :)

dodany: 2009-06-07 16:40:41, przez: magda

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć