Warszawa

Tarta z warzywami i kozim serem

Tarta z warzywami i kozim serem

Potrzebne będą:

 

Ciasto:

  • mąka pszenna 250 g
  • masło 150 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 4 łyżki gęstej śmietany 30% (ew. serka mascarpone)
  • 2 pory
  • roladka kozia 150 g
  • suszony tymianek
  • szczypiorek
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Ciasto: łączymy ze sobą składniki i ugniatamy aż powstanie kula. Kulę ciasta schładzamy godzinę w lodówce.

 

Nadzienie: pokrojone w kawałki pory podsmażamy na patelni przez parę minut, a następnie solimy. Jajka, serek, śmietanę i przyprawy mieszamy ze sobą w misce. 

 

Schłodzone ciasto wykładamy w foremce do tarty i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim pory zalane masą jajeczną oraz plasterki sera. Wkładamy do piernika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Przed podaniem ozdabiamy szczypiorkiem, cebulą dymką i miętą.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć