Warszawa

Ryż z pieczoną dynią i papryką

Ryż z pieczoną dynią i papryką

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 300 g miąższu dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 pęczek tymianku
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Dynię pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Dynię i papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Posypać tymiankiem. Wymieszać. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180oC.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, podawać z pieczoną dynią i papryką.

Danie jest proste do przygotowania. Nie zawiera wiele składników, ale jest pyszne i zdrowe.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć