Warszawa

Placki ziemniaczane z warzywną wkładką

Placki ziemniaczane z warzywną wkładką

Składniki:

  • Ziemniaki duże 2 szt
  • Marchew 1 szt
  • Cebula ½ szt
  • Kalafior 2 różyczki
  • Cukinia 2 krążki
  • Szynka 3 plasterki
  • Wegeta
  • Pieprz
  • Czosnek 1 ząbek
  • Białka 2 szt
  • Mąka 2 łyżki

 

Marchew i cukinię obrać, pokroić w kosteczkę. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 5 minut. Odcedzić. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, białka ubić na sztywno, dodać do ziemniaków. Dodać ugotowane warzywa, pokrojoną szynkę, zmiażdżony czosnek, mąkę i przyprawy. Delikatnie wymieszać. Smażyć sporej wielkości placki na rozgrzanym oleju. Podawać z ogórkiem małosolnym lub z keczupem.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć