Warszawa

Ryba z herbatą

Ryba z herbatą

Składniki:

 

  • 5 filetów rybnych np. z mintaja,
  • ½ szklanki mleka,
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 4 torebki herbaty cytrynowej,
  • 8-10 pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Przygotowanie:


Ryby umyj, osusz i rozłóż w naczyniu do zapiekania. Posyp ją szczyptą soli, pieprzu i czosnku. Następnie rozsyp na rybie zawartość dwóch torebek herbaty. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę i pieczarki rozłóż na rybie. Posyp szczyptą soli, pieprzu, czosnku i zawartością dwóch kolejnych torebek herbaty. Mleko wymieszaj z winem i mąką. Zalej rybę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ziemniakami i surówką.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć