Warszawa

Gołąbki na ryżu

Gołąbki na ryżu

Składniki:

 

  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 12 dużych liści kapusty pekińskiej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora),
  • masło,
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 15 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku

 

Przygotowanie:


Opłukane liście kapusty włóż do wrzątku na 2 minuty. Wyjmij, przelej zimną wodą, odsącz. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w słupki. Pora w talarki i podduś na maśle. Mięso wymieszaj z czosnkiem, natką, jajkiem, bułką tartą, śmietaną, włoszczyzną oraz przyprawami. Porcje farszu zawijaj w liście kapusty, formuj gołąbki.
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami i czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, sól, pieprz i duś 5 minut. Następnie wymieszaj z ryżem ¾ sosu. Ryż rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego. W tę masę delikatnie wciśnij gołąbki. Polej je pozostałym sosem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj ok. 40 minut.

 


 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć