Śląsk

Praliny domowe

Praliny domowe

Składniki:

 

1. Na białe praliny:

  • 500 gram czekolady białej (5 tabliczek),
  • 75 gram masła,
  • 125 gram śmietany kremówki (30%),
  • 75 gram cukru pudru,
  • wiórki kokosowe,
  • migdały (opcjonalnie)

 

2. Na czarne praliny:

  • 500 gram czekolady gorzkiej (5 tabliczek),
  • 75 gram masła,
  • 125 gram śmietany kremówki (30%),
  • 75 gram cukru pudru,
  • prawdziwe kakao (ciemne),
  • orzechy laskowe (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do niego mały garnek wypełniony czekoladą, tak aby był zanurzony w wodzie). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło w kawałkach i mieszamy.

 

 

Następnie powoli wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Znowu mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Przygotowaną masę wkładamy na noc do lodówki (najlepiej w plastikowej misce przykrytej folią spożywczą). Rankiem nasza masa jest gotowa do formowania – na łyżkę nakładamy trochę masy i formujemy z niej kulkę, następnie obtaczamy ją w kokosowych wiórkach (białe trufle) lub ciemnym kakao (ciemne trufle).

 

 

Do środka można wkładać migdały lub orzechy. Przygotowane praliny najlepiej wsadzić do pojemnika lub puszki po ciastkach. Z pięciu białych i pięciu gorzkich  czekolad powstanie łącznie 80 sztuk, a koszt dwóch porcji to około 20 złotych.

 

Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć