Warszawa

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

 

1. Ciasto:

  • 75 dag szpinaku świeżego,
  • 20 dag mąki pszennej,
  • ½ litra mleka,
  • 3 jaja,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia

2. Farsz:

  • 15 dag szynki gotowanej lub z indyka,
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 dag ostrego żółtego sera,
  • łyżka posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie:

 

Szpinak oczyścić z ogonków, starannie umyć. Zalać niewielką ilością wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić, zmiksować. Mąkę przesiać przez sito, zmiksować z mlekiem, imbirem, szczyptą soli i gałką muszkatołową, odstawić na 45-60 minut. Jaja rozbić, roztrzepać, wlać do ciasta, dodać podgotowany szpinak, wymieszać. Rozgrzać patelnię, wysmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu starannie połączyć. Placki nasmarować farszem, zwinąć w rulon lub kopertę. Zrumienić z obu stron. Podawać jako samodzielne danie z dowolnym sosem i sezonową surówką.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć